Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Подорож в єврейське минуле Баришівки ( з досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області)

 

Українські землі початку 20 століття були  одним з головних ареалів Європи, де проживали єврейські громади.  Це були євреї та єврейські громади, що жили переважно традиційним, релігійним способом життя, зберігаючи головні звичаї свого народу, розмовляли переважно на єврейській мові, жили більшою мірою відокремлено від неєврейської християнської більшості в маленьких містечках, які часто-густо були частиною українського села.  В  Україні діяли сотні єврейських шкіл, синагог, єшив, ремісничих училищ, видавалися єврейські газети, книги, журнали. Не винятком була і Баришівка, де поряд з українцями проживали євреї, а поряд з  православними церквами існувала і  синагога. 

Знайти своє коріння в Баришівку завітало подружжя  Рон та Джен Беренбейми з Нью Йорка з перекладачем Олександром Дунаєм. Вони сподівались дізнатися щось  про своїх рідних, побачити містечко, де їхній дід Шіа Беренбаум був равином в  місцевій синагозі і  у 1915 році емігрував до Канади.  Їх  тепло зустрів голова Баришівської районної ради  В.А.Гуменюк, який подарував гостям книгу краєзнавчого характеру Д.Ратнікова «Баришівщина  та Березань: від давнини до сучасності»  та сувеніри з символікою Баришівки. Далі зустріч продовжилась в Баришівській районній бібліотеці для дорослих, де їх гостинно зустріла директор Баришівської ЦБС Г.В. Пацаловська. 

Під час розмови вияснилось,що подружжя Беренбаум, які приїжджали в Баришівку в червні 2018 року – рідня Рону. Їхні діди Шіа і Герш в 1915 році емігрували в Канаду, потім їхні долі розійшлись. І ось лише  в Баришівці Рон дізнався, що в   місті Денвер, штату Колорадо в США живе троюрідний брат. Гості хотіли дізнатись долю ще одного брата їхнього діда, який до 1950 року жив на Україні.  Але про нього і його рід нічого не відомо. 

Г.В.Пацаловська провела екскурсію по  Баришівці, гостей цікавили місця, де  проживало єврейське населення, знаходилась синагога та стародавнє  єврейське кладовище.  В ході поїздки  вони відвідали пам’ятник, що  встановлений біля шкірзаводу на місці масового розстрілу єврейського населення  у листопаді 1941 року та центральне кладовище, де є стародавні поховання. Жителька Баришівки Л.Д.Лазебник показала місце знаходження синагоги   та  стародавнього єврейського кладовища. На жаль, на сьогоднішній день в містечку не залишилось жодної  старовинної пам’ятки єврейської культури.

Зав. методично-бібліографічним відділом 

Баришівської ЦБС Н.І.Лавріненко