Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Із мого серця мальва проросла

 Із мого серця мальва проросла

(З досвіду роботи Баришівської РЦБС Київської області)

Ой  прозорі світанки у рідному краю!

Полонили навіки ви серце моє…

Знову йду милуватися в поле безкрає,

Як на сході червоний круг сонця встає.

В. Богаєвський

 

Цього року відійшов у вічність Валентин Вадимович Богаєвський, наш земляк, дитячий письменник, член Національної спілки журналістів, Національної спілки письменників України, лауреат журналістської премії «Незалежність» і літературної премії імені Олени Пчілки, який виріс і сформувався,  як творча особистість у с. Дернівка Баришівського району, Київської області. 

Протягом багатьох років письменник підтримував тісні зв’язки з Баришівською районною бібліотекою для дітей та районною бібліотекою для дорослих. Виступав перед читацькою аудиторією, дарував книги бібліотекам, дітям, батьки яких знаходяться в зоні АТО. 

Щоб віддати данину пам’яті талановитій, мудрій і просто добрій людині, працівники районної бібліотеки для дітей 16 травня, за підтримки дружини Богаєвського Наталії Григорівни,  організували та провели вечір-портрет «Всім серцем відданий дитинству», на який запросили юних читачів-учнів 6-Б класу Баришівської ЗОШ ім. М. Зерова (класний керівник: Л. І. Котвицька). 

Валентин Богаєвський належав до того покоління, яке тепер називають «дітьми війни». Коли почалось воєнне лихоліття, хлопчику виповнилося лише рік. Він народився в Києві в 1940 році в сім’ї вчителів. З перших днів війни батько пішов на фронт, а мама з малою дитиною переїхала до своєї матері в село Дернівку Баришівського району.

Звісно, дитинство у Валентина Богаєвського, як у багатьох його однолітків, вкрала війна. Були і голод, і холод, і поневіряння. Переховуючись під час боїв у погрібці, малий Валя, простудившись, захворів і майже втратив слух. Але від цього його світосприйняття стало ще більш глибоким і зворушливим.

Війну він мало пам’ятав. А ось із свого повоєнного дитинства, яке пройшло в селі Дернівка, виніс незабутні враження, які так яскраво переповів у своїй книзі «Солов’ї в калині».

У шкільні роки мав схильність до гуманітарних наук, любив літературу, читав багато книжок. Вже у 8 класі почав писати вірші. Вперше опублікував свій твір у Баришівській районній газеті «Прапор колективіста», коли навчався у 10 класі.

Після закінчення десятирічки Валентин Богаєвський деякий час працював у друкарні. Згодом вступив до Українського поліграфічного інституту ім. І. Федорова. Закінчивши навчання, молодий фахівець отримав призначення до видавництва дитячої літератури «Веселка»

Понад 40 років Валентин Богаєвський працював на ниві дитячого книговидання. Не одне покоління юних читачів виховувалося на книжках, які він разом з творчим колективом випустив у світ. 

Увесь свій творчий ужиток  він присвятив дітям: автобіографічна повість «Солов’ї в калині», збірки оповідань «Така весела мандрівочка», «Пісня мирної весни»,численні вірші і захоплюючі казки - це далеко неповний перелік творчого спадку письменника. 

Такі яскраві і самобутні сторінки біографії письменника перегорнули ведучі заходу – О. І. Биба, завідуюча Баришівською районною бібліотекою для дітей та Ю. А. Гранько, провідний бібліотекар цієї бібліотеки

Багато теплих, зворушливих слів сказали гості: дружина покійного письменника Наталія Григорівна; брат Валентина Богаєвського Юрій Вадимович; родичка, землячка Людмила Миколаївна Бабич, а також друзі дитинства: Всеволод Савелійович Федій та Геннадій Олексійович Козюра.

Вчитель української мови та літератури Лідія Василівна Євдокименко в своєму виступі зазначила, що в шкільній програмі відведено години для вивчення творчості письменників рідного краю. Вагоме місце займає і творчість Валентина Богаєвського

Присутні вшанувати пам'ять про видатну людину, нашого земляка Валентина Вадимовича Богаєвського, хвилиною мовчання та запалили Свічку Пам’яті.

Вірші про рідний край, чарівну природу, батьківську хату читали читачі-учні 5-В класу: К. Бондаренко, Д. Демещук, М. Гопкало, В. Сачок, П. Таран, А. Гранько, С. Сіднєва, А. Козоріз, В. Маліновський, А. Яременко  Баришівської ЗОШ ім. М. Зерова (класний керівник: В. В. Фокіна). 

Юлія Яременко, Ліза Федоренко, Зоряна Сазонова і Анастасія Савченко читали власні вірші та прозу. 

На згадку про зустріч Наталія Григорівна  всім учасникам подарувала книги автора.

Розгорнуту  книжково-ілюстративну виставку «Серцем відданий дитинству», де були представлені книги  письменника, а також світлини з попередніх зустрічей  презентувала Ольга Іванівна Биба.

Директор Баришівської РЦБС Г. В. Пацаловська, з теплотою згадала всі зустріч, на яких був присутній Валентин Богаєвський та висловила подяку гостям,  учасникам заходу, його родині.

О. Вовк

провідний бібліограф 

районної бібліотеки для дітей

Баришівської ЦБС Київської області