Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Голод в Україні: сторінки історії - з досвіду роботи Публічної бібліотеки с. Єрківкці Дівичківської ОТГ Київської області.

 Матеріал поданий без змін

Голод в Україні: сторінки історії

(З досвіду роботи Публічної бібліотеки с. Єрківкці Дівичківської ОТГ Київської області)

 

Голод. Це страшне слово повертає нас у далекі 1932-1933 рр. Відходять у небуття очевидці того страхіття, але народна пам’ять про жахливий злочин не вгасає, болем пронизуючи свідомість поколінь. Мабуть, немає у Україні родини, яку б не зачепила ця трагедія. 

Єрківці не виняток. Перед Голодомором у нашому селі був 671 двір та проживав 3771 мешканець. З них померло від голоду 1000 чоловік, встановлено прізвища – 580. Померлі від голоду поховані на сільських кладовищах.

До роковин Голодомору в Публічній бібліотеці села Єрківці оформлено книжкову виставку-пам’ять «Голод в Україні: сторінки історії», на якій представлені праці провідних істориків, міжнародних діячів, спогади очевидців про найстрашнішу трагедію українського народу.

 У виданні «Національна книга пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років в Україні. Київська область», яке експонується на виставці, міститься мартиролог (список визнаних мучеників) жителів села Єрківці – жертв Голодомору 1932-1933 років, укладений за архівними даними Державного архіву Київської області та свідченнями очевидців (фото додається).

Публічна бібліотека села Єрківці закликає 28 листопада долучитися до акції «Запали Свічку Пам'яті». Після 16.00 засвітити свічку і залишити її на підвіконні в пам’ять про мільйони замучених голодом українців. 

Ольга Шульга

директор Публічної бібліотеки с.Єрківці 

Дівичківської ОТГ Київської області