Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

НЕ дай СНІДу шанс - з досвіду роботи Таращанської ЦБС Київської області.

 Матеріал поданий без змін

НЕ дай СНІДу шанс

До всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

(З досвіду роботи Таращанської ЦБС Київської області)

 

Поріг ХХІ століття людство переступило з низкою жахливих хвороб. Особливо небезпечні ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) і його кінцева стадія СНІД (синдром набутого імунодефіциту). СНІД – особливо небезпечна хвороба, смертельна для людини.

З 1988 року 1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом, що слугує справі зміцнення організованих зусиль у боротьбі з пандемією, яка поширюється у всіх регіонах світу.

На зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

Із того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно у межах акції «16 днів проти насильства». Головна мета — звернути увагу суспільства на цю проблему.

Україна нині на першому місці серед країн Європи з розповсюдження СНІДу. Налічується 440 тис. людей ВІЛ-інфікованих. Щоденно в країні інфікується ВІЛ близько 50 осіб, 8 громадян помирає від СНІДу.

Слід пам’ятати: інфікування здебільшого є наслідком власної поведінки людини. Головним фактором ризику зараження ВІЛ-інфекцією є ведення наркотиків ін’єкційним шляхом та ранні, безвідповідальні, незахищені статеві стосунки.

Кожен для себе повинен пам’ятати: єдина зброя проти СНІДу – це знання і власна обережність.

У рамках згаданої акції працівники Таращанської районної бібліотеки знайомлять своїх користувачів з книжковою виставкою-застереження «Не дай СНІДу шанс».

Пропонуємо вам перегляд художньої літератури, яка розповідає про долі людей хворих на СНІД.

Володимир Кузьмир «Стигма» – це історія про відчуття невідворотності, безвихідь та страждання, яких зазнала відкинута суспільством людина.

Світлана Талан «Коли ти поруч». У той фатальний день після аварії на туманною трасі понівечене залізо було залито кров’ю. Головна героїня, забувши про свої рани, намагалася допомогти постраждалим, але доля зіграла з нею злий жарт. Хвороба, якої вона заразилася, рятуючи інших, невиліковна. Вона повинна знайти в собі сили жити далі — стільки, скільки їй відведено, щоб все-таки знайти того, хто буде поруч з нею в горі і в радості ...

Сьюзен Зонтаг «Хвороба як метафора. СНІД та його метафора» розглядаються метафори, пов'язані зі СНІДом, і показано правду, вільну від вини, сорому і страху.

Ерве Гібер «Смерть, а не непрацездатність» – ця книга, а разом з нею ще дві, які становлять трилогію («Протокол співчуття», «Чоловік у червоному капелюсі») є своєрідним викликом хворобі, маніфестом хворого на СНІД автора – фотографа, журналіста, письменника і сценариста. Помер у віці 36 років у 1991 році.

Оксана Ратушна

директор Таращанської ЦБС

Київської області