Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Велич Шевченкового слова

 

Матеріал подано без змін

 

Велич Шевченкового слова

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

 

Березень в Україні часто називають Шевченковим. В перші весняні дні ми вшановуємо українського поета, прозаїка, мислителя, живописця, гравера, етнографа, громадського діяча Тараса Шевченка. Геній, мислитель, пророк. Людина незвичайної долі. Шевченко залишив нам свої неоціненні духовні надбання — твори і світлу добру пам’ять про себе. 

8 березня 2024 року в читальній залі Баришівської центральної бібліотеки для дорослих Баришівської ЦБС  відділу культури та туризму Баришівської селищної ради проведено засідання клубу української мови «Баруч»,  присвячене 210-річниці великого Кобзаря Тараса Шевченка. Модератор заходу --  заступник директора ЦБС Олена Бойко.

На зібрання зібралися люди, які вивчають, багато знають, досліджували творчість Тараса Шевченка. Та в історії життя улюбленого автора лишилося ще багато невідомого. Навіть сам факт народження великого письменника приховує багато таємниць. Перегляд уривку фільма «Таємниці Генія Шевченка» (студії телевізійного каналу "1+1")  відкрив  таємницю народження Тараса. Цю тему продовжила читач бібліотеки Юлія Біба, яка народилася в Шевченковому Черкаської області. Вона розповіла про Шевченкові місця Черкащини: Моринці, Кирилівка, Будище та познайомила з трьома шевченкознавчими статтями свого дідуся, Дениса Денисенка

«Виявляється, у метричній книзі, де констатується факт народження Тараса Шевченка, ім’я матері «Катерина» виправлено, виявляється, що мати Тараса – Агафія. Таке ім’я мала молодша сестра дружини Григорія Шевченка».

Лідія Євдокименко, вчитель Баришівського ліцею ім. Миколи Зерова, до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, підготувала посібник  «Шевченкіана Баришівського краю». В ньому вміщені дослідження життя і творчості Тараса Шевченка на Баришівщині, прозові твори Тараса Шевченка про наш край, образ Шевченка у творчості  письменників-земляків  Григорія Коваленка, Петра Колесника, Володимира Дарди, Миколи Боровка, Ганни Дудки, Олександра Шарварка, Лідії Дяченко, Бориса Сушака, Петра Прохоренка та інших. Доповнив дружину краєзнавець Олександр Євдокименко: «Осягнути постать Тараса Григоровича непросто хоча б тому, що в його постаті поєднана величезна кількість іпостасей, його таланти - воістину незмірні, а короткий життєвий шлях - короткий лише за кількістю років, але дуже довгий, коли його міряти його діями і вчинками».

Начальник відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Людмила Бабич передала для музею панно «Свою Україну любіть», роботи майстрині з села Селичівка Віталіни Трохимець, директору Баришівського літературного музею Тараса Шевченка Дарії Лобунець.

Продовженням заходу став літературний флешмоб «Його слова – його велична пісня»

Безсмертні рядки Кобзаря прочитали бібліотечні працівники Баришівської  центральної бібліотеки для дорослих Галина Пацаловська, Олена Бойко, Наталія Лавріненко, Наталія Дунайчик, Світлана Захарченко, Оксана Вовк та читачі бібліотеки Лідія Євдокименко, Наталія Деркач, Віктор Осипенко, Дарія Лобунець,  Наталія Григоренко, Юлія Біба. Уривок з книги Василя Нечепи «Рід козацький величавий»  про Тараса Шевченка  прочитала начальник відділу культури та туризму Людмила Бабич.

Присутні познайомилися з книжково-ілюстративною виставкою, де представлені багатотомні видання творів Тараса Шевченка різних років та література про життєвий і творчий шлях Кобзаря.

Доля не була прихильною до Шевченка. Не подарувала вона йому ні статків, ні родинного щастя, проте подарувала вічність. Слово українського поета, мислителя і художника звучить у всіх куточках планети Земля, його «Заповіт» читають люди багатьма мовами світу.

Зав. методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС

Наталія Лавріненко