Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

О. Ф. Коломійцю - 105

 

Матеріал подано без змін

 

О. Ф. Коломійцю - 105 

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

 Прийшов він  -  і  засіяв  своє

 поле  талантом,  своїм  щирим

 серцем, любов'ю  до людей,

 посмішкою  і  мудрістю. 

                                    М. Зарудний   

17 березня виповнюється 105 років від дня народження видатного українського письменника та драматурга – Олексія Коломійця. 

Олексій Федотович Коломієць – один із найвідоміших українських письменників-драматургів, його творчість – неординарне явище у нашій літературі. Художня палітра митця багатогранна, яскрава за своїм змістом і образними барвами.  У своїх творах автор порушує вічні проблеми добра і зла, любові і ненависті, відданості і вірності. Герої Коломійця – люди звичайні, але духовно принадні, душевно щедрі й багаті. На літературній ниві Олексій Коломієць виступив 1960 року, опублікувавши свою першу збірку оповідань “Біла криниця”.  Першим  драматичним твором  письменника  була комедія  "Фараони", яка  й досі користується неабияким попитом серед читачів, а вистави у театрах налічують більше тисячі прем’єр. П’єси драматурга  «Голубі олені» (1973) та «Кравцов» (1975) відзначені Державною премією ім. Т.Г.Шевченка. «Мої п’єси — ото моя біографія, точніше біографія моїх думок, моє мислення», — писав О. Коломієць. Драматичні твори Олексія Коломійця різні, але пройняті однією тривогою – тривогою за долю своїх земляків, за український побутовий уклад, звичаї, вироблені століттями. Письменник розумів: політика – минуще, духовність же – квітка особлива, її втрати – непоправні. Створене Коломійцем – це духовний скарб української нації, а він сам – постійна величина рідного народу.  П’єси відомого драматурга припали до душі багатьом глядачам. Вони з великим успіхом йдуть у театрах нашої  країни і за кордоном.

В Обухівській центральній публічній бібліотеці для дорослих до ювілейної дати письменника влаштовано викладку - присвяту під назвою «Богом дарований талант». Запрошуємо читачів, всіх охочих ознайомитися з літературою, представленою на викладці. 

     Л. Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною 

                     бібліотекою для дорослих Обухівської міської ради