Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

За покликом власного серця

 

Матеріал подано без змін

 

За покликом власного серця

(З досвіду роботи КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П. Красножона)

 

Щороку 14 березня в Україні відзначається День українського добровольця. На початку війни з росією в Україні виник добровольчий рух. Найбільш активні громадяни, серед яких були учасники революційних подій на Майдані, почали згуртовувати збройні підрозділи для захисту від російської агресії. У перші місяці війни з агресією роль добробатів була надзвичайно великою. Не заради орденів, а за покликом сердець взялися за зброю тисячі українців, коли над Україною нависла смертельна загроза. Сьогодні, споглядаючи на події перших років неоголошеної українцям війни, можна із впевненістю відзначити одну із вирішальних ролей саме добровольчих батальйонів у відстоюванні територіальної цілісності та суверенітету України.

З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України працівники бібліотеки-філії №6 КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П.Красножона  провели патріотичну годину «Доброволець – це поклик серця» для читачів, учнів 4-х класів БПШ №23. На захід запросили Олексія Марченка, який у складі 72-ї ОМБр ім. Чорних Запорожців захищав незалежність України на Сході під час АТО з 2014 року. Отримав поранення. Після тяжкої операції був демобілізований. Не зміг залишити побратимів і з того часу допомагає військовим в зоні бойових дій.

Завідувачка бібліотекою Надія Гаврилова запросила присутніх у історичну подорож «Корені добробатів». Вона зауважила, що так історично склалося, що добровольці — це феномен, притаманний українській армії. Яскравими історичними прикладами добробатів є Запорозька Січ та легіон Українських Січових Стрільців…

Олексій Марченко розповів присутнім про героїзм і подвиги добровольчих батальйонів. «Коли на нашу землю ступила нога агресора, – сказав Олексій, –добровольці не стали чекати офіційної мобілізації. Вони самоорганізувались у військові загони, формування та батальйони, і пішли на фронт боронити спокій українських громадян. Справжні, мужні і відповідальні люди, які керувались простим життєвим принципом «Якщо не я…то хто?». Олексій також розповів дітям про будні захисників на лінії зіткнення з ворогом, відповідав на запитання дітвори, наголосив на важливості допомоги і підтримки юними білоцерківчанами воїнів на передовій лінії фронту. Він передав учням Білоцерківської початкової школи №23 прапор з підписами бійців 72-ї ОМБр ім. Чорних Запорожців. 

Хвилиною мовчання вшанували присутні пам’ять захисників, які віддали найцінніше – своє життя, за свободу і незалежність України, мирне небо і майбутнє українських дітей. 

Діти взяли участь у акції «Допоможемо дітям Донбасу», яку проводить БФ «Відкриті долоньки» (директорка Анна Юрченко) спільно з Німецьким фондом. Мета акції – зібрати коробки-сюрпризи для дітей, які проживають у прифронтовому селі Шандриголове Лиманського району Донецької області. Вже взавтра 21 коробку з сюрпризами волонтери повезуть до адресатів.

Для захисників України військовому волонтеру також було передано каву, чай, одноразовий посуд та кошти для закупівлі засобу РЕБ – антидронового куполу на 6 діапазонів.

Сьогодні більшість добровольців продовжують захищати рідний край від загарбників. Своєю самовідданою службою і героїчними вчинками вони доводять, що неможливо перемогти тих, хто готовий за Батьківщину віддати своє життя.

 

Надія Гаврилова, завідувачка бібліотекою-філією №6 

КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П. Красножона, Київська обл.