Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Поетичний флешмоб «Нам треба жити кожним днем, не відкладаючи на потім»

 

Матеріал подано без змін

 

Поетичний флешмоб «Нам треба жити кожним днем, не відкладаючи на потім»

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

 

19 березня 2024 року  поетичний флешмоб «Нам треба жити кожним днем, не відкладаючи на потім», до 94-річниці від дня народження великої української письменниці, живого класика української літератури Ліни Костенко, проведено в Баришівській центральній бібліотеці для дорослих Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради. 

Модератор заходу заступник директора  Баришівської ЦБС Олена Бойко. Флешмоб розпочали хвилиною мовчання за загиблими захисниками України. На захід зібралися поети-аматори Іван Власий, Наталія Деркач, Людмила Москаленко, вчителі, молодь, всі хто знають і люблять творчість Ліни Костенко.

Ліна Костенко – перлина сучасної української літератури. Її твори не лише цікаві та влучні, а й глибоко актуальні. Уже багато років вона залишається справжнім борцем з неправдою, показовістю, пристосуванством, а зброя її – твори. Вона вміє зачепити, змусити думати, мріяти та діяти. 

Виступ Наталії Клак, яка досліджувала творчість Ліни Костенко, зацікавив усіх присутніх. Свою розповідь про біографію славетної поетеси вона поєднала з  читанням  поетичного слова Ліни Костенко, яке  наповнене високою духовністю, воно збагачує нас інтелектуально, звеличує душу і серце благородними, шляхетними почуттями, чарує несказанною красою слова.  Перша зустріч Наталії Федорівни з Ліною Костенко відбулася в лісі, коротка мить  і  декілька слів, які запам’яталися на все життя.

Теплі слова про видатну поетесу сказала  вчитель, журналіст Лідія Савченко. Під час навчання в Ніжинському педагогічному університеті, вірші Ліни Костенко студенти, серед них і Лідія Савченко, передавали із уст в уста та вчили напам’ять.

Читання поезії Ліни Костенко розпочалося з відеозапису вірша у виконанні автора. Свої улюблені рядки поезії Ліни Костенко прочитали Лідія Савченко, Наталія Деркач, Олександр та Людмила Лисенко, Юлія Біба, Людмила Москаленко, Наталія Григоренко, Віра Ворона, Вікторія Ласкава.

По відеозв’язку до зустрічі долучилися вчителі: Тетяна Боровик з села Лукаші, яка прочитала вірші  Ліни Костенко «Про світ» та «Очима ти сказав мені «люблю», Наталія Матюк із Клесова Рівненської області з віршем «І як тепер тебе забути», Ольга Матвєєва з Березані продекламувала «Життя іде, а все без коректур».

Своїми враженнями про творчість Ліни Костенко поділилися Наталія Кульбеда та Віра Ворона. Вдома у Віри був маленький зачитаний збірничок віршів Ліни Костенко, стояв він на тумбочці і вона постійно його перечитувала. «Не все з прочитаного розумієш у юні роки, дорослішаючи все розуміється і сприймається по іншому»

Вірші Ліни Костенко – це теж зброя, яка надихає наших захисників і підтримує всіх українців. «Коли в людини є народ, тоді вона людина» - закінчила захід Олена Бойко.

Зав. методично-бібліографічним відділом 

Баришівської ЦБС

Наталія Лавріненко