Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Літературно-поетична зустріч «Дім, який завше з тобою»

 

Матеріал подано без змін

 

Літературно-поетична зустріч «Дім, який завше з тобою»

(З досвіду роботи Таращанської Публічної бібліотеки)

 

Літературно-поетична зустріч «Дім, який завше з тобою» відбулася 20 березня у затишній залі Таращанської Публічної бібліотеки.

Пізнай свій край…себе, свій рід, свій народ, свою землю – і ти побачиш шлях у життя. Ти даси йому продовження, вторувавши стежину, із якої вже рушили у життя твої нащадки. Саме цих принципів дотримується авторка книги «Мартинівські повертаються» Валентина Розуменко-Невінчана, презентація якої відбулася у стінах закладу.

Її авторка за фахом філолог. Вчителювання – це її життя, вона має великий досвід роботи, професійні надбання. Біля неї гуртуються спраглі віршованого слова діти, які роблять перші поетичні спроби в літературній студії «Пуп’янок» Северинівського ліцею. Валентина Петрівна уміє володіти досконало словом. Кожен її твір – довершеність, кожна думка – крилата, а слово – мудре. З її пера вийшли віршовані та прозові твори, які вміщені у книгах «Ой піду я до роду гуляти…», «Хто ми…», «Пастораль. Коров’ячі історії», літературних збірках «Зупинись», «Друге дихання», також її віршовані рядки увійшли до зібрань «Барви рідного краю», «Із полум’я повстане Україна». Вона постійно друкується у періодичних виданнях «Життя. Історії», «Життєві історії», де тричі отримувала відзнаки «Автор року за краще оповідання» (2019, 2020, 2021).

Запитання, які виникають в процесі написання книги, стають ланцюжком до розплутування детективної історії роду. Непростого роду, а роду славного українського отамана часів російсько-української війни першої третини ХХ століття – отамана Мартинівського Тимофія Івановича, що з села Братчикова Гребля (Станіславчик). Що ж спільного між минулим і сьогоденням нашої країни? Боротьба. Боротьба за незалежність України та право бути українцями. Паралелі між тоді і зараз у творі органічні, тому він не залишить байдужим нікого. Написана в стилі нон-фікшн, книга базується на реальних подіях, які підтверджені документами та світлинами. Проте діалоги з героями та відступи, спогади про земляків та мандри рідним селом, особисте, що переплелося з колективним, – роблять сухий виклад живим і надають йому легкості. Ми маємо пам’ятати, що сьогоднішня боротьба проти кремлівського поневолення родом з минулого. Друга частина видання містить новели та есеї, написані літераторкою в 2022-2023 роках.

Співавторкою своєї книги, помічницею і консультанткою Валентина Петрівна вважає столичну мешканку Альону Павленко. Вона дуже закохана у родознавство і багато вільного часу приділяла пошукам архівних матеріалів для написання книги.

З гарними відгуками про книгу поділилися з присутніми директорка КЗ ТМР «Таращанська Публічна бібліотека» Оксана Ратушна, завідувачка бібліотекою Таращанського технічного та економіко-правового фахового коледжу Наталія Лясківська та Тетяна Коваль, бібліотекарка Северинівської сільської бібліотеки-філії. Наша колега також дарувала присутнім свій майстерний спів. 

Бажаючі детальніше ознайомитись з книгою «Мартинівські повертаються» Валентини Розуменко-Невінчаної можуть завітати до Таращанської Публічної бібліотеки та Крутогорбівської сільської бібліотеки-філії.

В рамках Національного тижня читання поезії цього дня також у бібліотеці відбулися поетичні відеочитання, присвячені темі «Дім».

Ірина Мовчан,

завідувачка організаційно-методичним відділом

Таращанської Публічної бібліотеки