Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Поезії натхненне джерело» - літературно – поетична зустріч у бібліотеці

 

Матеріал подано без змін

 

«Поезії натхненне джерело» - літературно – поетична зустріч у бібліотеці.

(з досвіду роботи сільської бібліотеки Чабанівської ТГ Фастівського району, Київської області)

Поезія - це струни відчуттів,

Це музика Вселенської любові,

Поезія - це скарб усіх віків,

Це діамант величиною в слово!

Ігор Федчишин

 

Кожен рік у березні ми відзначаємо день, присвячений одному з найкрасивіших видів мистецтва – поезії. Це свято є символом багатства мов і культурних традицій, а також нагадуванням про важливу роль поетів у суспільстві.

Всесвітній день поезії слугує моментом вшанування незгасного таланту поетів, які зуміли донести до нас силу та красу слова.

Цей день був проголошений ЮНЕСКО у 1999 році з метою підтримки культурного розмаїття та поетичної творчості на міжнародному рівні. Саме тоді світова спільнота вирішила виділити окрему дату для поезії, зробивши її одним із мистецьких орієнтирів року.  

В Україні це свято відзначається на державному рівні з 2004 року.

В  цому році Український інститут книги проводить з 16 по 24 березня Національний тиждень читання поезії.  Такий  Тиждень поезії в Україні відбувається вперше, і це є гарною можливістю відзначити роль поетів і поетичного слова, як в  масштабах всієї України, так  і нашої Чабанівської громади. Адже , наша земля багата і щедра на талановитих людей .

Тому, 21 березня у Всесвітній день поезії до сільської бібліотеки  на зустріч з користувачами та учнями 8-го класу Новосілківського ліцею «Ерудит» (класний керівник Руднік Валентина) завітали чарівні, талановиті, сучасні поетеси : Олена Рудоман, Наталі Скрипник, Міла Дерунець.

На святі  гості представили свої поетичні твори, у яких порушені питання любові до рідного краю, сенсу буття та людських цінностей. Та зворушливо читалась поезія війни, як  своєрідний літопис новітньої боротьби українців за свободу, літопис бурхливого і драматичного часу, в якому живемо нині.

«Як розпочалася страшна війна, мій чоловік  в перші ж дні записався добровольцем і пішов воювати з ворогом, а я активно почала писати йому вірші. Коли мені було дуже важко, я всі свої переживання виливала на папері і рифми лилися рікою. Перш за все, ці вірші допомагали мені і, звичайно, підтримували чоловіка. Я вірю в Перемогу та Вільну Україну!» - розповідала Наталі Скрипник, перериваючи свою розповідь читанням  власних віршів. . Діти із захопленням слухали патріотичні та гумористичні  твори Міли  Дерунець та  познайомилися  ще й з дидактичною казкою Олени  Рудоман «Казка про звуки мови».

Творчість поетів рідного краю - безцінна. Читаючи їхні твори, ми ще більше розуміємо і відчуємо красу й неповторність рідної землі, навчаємось розуміти найголовніше – добро наших сердець, чесна праця й благородні діяння ніколи не пропадуть марно.

Читайте та пишайтеся нашими талановитими земляками!

Олена Сурга

Завідувачка сільської бібліотеки

Чабанівської ТГ Фастівського району Київської області