Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Писанка мальована, з любов'ю подарована» – майстер-клас по писанкарству - з досвіду роботи сільської бібліотеки Чабанівської ТГ Фастівського району Київської області

 

Матеріал подано без змін

 

«Писанка мальована, з любов'ю подарована» – майстер-клас по писанкарству

(З досвіду роботи сільської бібліотеки Чабанівської ТГ Фастівського району, Київської області)

 

 Українська писанка – символ весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду, символ сонця, тепла і вічності, а також незамінний атрибут Великодня.

Виготовлена   власноруч, вона є надійним оберегом для родини та оселі і водночас є чудовим символом Великодніх свят.

Традиція писанкарства в Україні налічує тисячі років і передує запровадженню християнства в Україні: на яйцях малювали воском, щоб створити візерунок; далі додавалась фарба, щоб надати яйцям чудових кольорів, — фарба не діє на покриті воском частини яйця. Коли все яйце було пофарбоване, віск видалявся, залишався тільки кольоровий візерунок.

Про все це , користувачі сільської бібліотеки дізналися з цікавої народознавчої розповіді Наталії Фененко, члена Спілки майстрів народного мистецтва України. Пані  Наталія  провела   в сільській  бібліотеці  захоплюючий майстер-клас "Писанка мальована, з любов'ю подарована"  з мистецтва розписування писанок. Він пройшов у прекрасній творчій атмосфері, де кожен зумів оцінити свою ідентичність і поринути у магічний великодній світ, адже усвідомити і зобразити своє дерево життя – це чудово, це надає сили і натхнення для майбутніх починань.

Діти та дорослі із задоволенням та великим старанням розписували писанку «Дерево роду». Розпис писанки завжди індивідуальний. Ви обираєте ті візерунки, які символізують Ваші бажання на найближчий рік та створюєте власний символ Великодня.  Власноруч створені диво - писанки вийшли яскравими та кольоровими.  Учасники майстерки забрали їх додому, аби милуватися ними упродовж  Великодніх свят.  Майстер - клас подарував усім учасникам позитивні емоції та гарний настрій.

Щиро вдячні Наталії Фененко,за можливість  долучитись  до магічного дійства створення писанки!

Олена Сурга

завідувачка сільською бібліотекою  Чабанівської ТГ

Фастівського району, Київської області