Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Про тебе співаю, мій краю…

 Про тебе співаю, мій краю…

Ювілею поета і композитора Анатолія Івановича Кульчицького присвячується

                                                                             

                                                                               «Між композиторів – співак,

                                                                                між співаків – поет питомий.

                                                                                                             В поетів – композитор він.

                                                                                                                                   В народі – просто: всім відомий…»

                                                                                                                                   В. Іванців

 

Багата талантами земля Київська. Багато присвячено чудових, поетичних рядків нашому краю. Краса і щедрість Київщини завжди живили творчу наснагу письменників, художників, композиторів, музикантів, людей, які творять духовний світ Київщини, які постійно дбають про збереження та подальший розвиток національної культури, віддаючи цій благородній справі свій час, свій талант та натхнення. Серед видатних діячів-краян непересічне місце обіймає Анатолій Іванович Кульчицький – талановитий поет і композитор, заслужений працівник культури України, член Президії Українського фонду культури, відповідальний секретар Київського обласного об’єднання «Культура», член національної музичної спілки України, член Правління Міжнародного фонду ім. П. Глазового, учасник кількох міжнародних Шевченківських свят «В сім’ї вольній, новій», делегат першого та другого Всесвітніх форумів українців 1992-го та 1997-го років, лауреат Міжнародної премії ім. В. Винниченка (2004), Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. І. С. Нечуя-Левицького (2009), Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. Д. Луценка «Осіннє золото» (2014), літературно-мистецької премії  ім. М. Сома (2018). Анатолій Іванович Кульчицький є почесним громадянином міст Біла Церква та Вишгород, почесним професором Білоцерківського аграрного університету.

Анатолій Іванович Кульчицький народився 2 травня 1938 року  у м. Миронівка Київської області в родині службовців. У 1955 році закінчив середню школу. Освіту здобував поступово, вступивши спочатку до Київського технікуму підготовки культурно-освітніх працівників, а після – до Київського Національного Університету ім. Т. Г. Шевченка на факультет журналістики. Більшу частину свого життя поет і композитор проживає у м. Біла Церква. Свою  професійну діяльність Анатолій Іванович Кульчицький назавжди пов`язав з культурою, музикою, піснею, поетичним словом. Анатолій Іванович завжди у творчості, бо музика – це його покликання, світ його мрій і пошуків. Здається, що від народження Анатолій Іванович тягнувся до поетичного слова, музики, художньої самодіяльності. У поетичному і музичному доробку поета-композитора – 600 пісень, сім вокальних циклів, зокрема «Дивніше з див» на вірші Б. Олійника, «Тобі, Біла Церкво» на власні вірші та інших поетів, «Свіча любові і добра» на вірші П. Ральченка, «Чарівний Вишгород завжди» на власні вірші, «Я хмельной есенинской строкой» на вірші С. Єсеніна, а також 33 пісні ‒ про рідне місто та Білоцерківщину («Моя Біла Церква», «Освідчення», «Гімн місту», «Замкова гора», «Білоцерківський вальс», «Парк «Олександрія» та ін.), 15 видань-збірок пісень, поезій та прози. Анатолій Іванович Кульчицький є автором гімнів Білоцерківщини, міст Вишгород та Тетіїв, 72-ї механізованої дивізії (бригади), спортивного гімну Білої Церкви, Всеукраїнського літературно-мистецького свята «Усмішки Глазового», багатьох навчальних закладів міста та сіл району. 

Анатолій Іванович Кульчицький – воістину співець рідного краю, який щедро дарує свій талант. Його пісні – щирі, ліричні, ніжні та мелодійні, вимріяні душею та серцем, полюбилися широкому загалу. Їх звучання ніби запрошує у чарівний світ слова та музики. А творчої наснаги поету та композитору додає щедра та благословенна земля Київщини. Виплекані пісні та вірші поета-пісняра Анатолія Івановича Кульчицького назавжди залишаються в серцях і душах шанувальників його таланту. 

Творчість Анатолія Івановича Кульчицького тісно пов`язана з КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей». У 2002 р. бібліотека для дітей видала в серії «Наші видатні земляки» покажчик «Пісенна криниця Анатолія Кульчицького». Твори Анатолія Івановича Кульчицького з його автографом представлені у краєзнавчому фонді КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей», відображені в електронному краєзнавчому каталозі бібліотеки, представлені  у віртуальній книжковій виставці «Літературне мистецтво Київщини». Розповіді про творчі зустрічі з поетом та композитором представлені на сайті КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей».

Творчий ужинок Анатолія Івановича Кульчицького вагомий і щедрий. Його пісні та вірші по праву стали народними. Тож нехай криниця таланту поета та композитора Анатолія Івановича Кульчицького буде завжди переповненою, а вода – живодайною.