Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" представляє книгу Станіслава Кульчицького та Лариси Якубової «Кримський вузол»

 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей"  в рамках, започаткованого бібліотекою, інформаційно - просвітницького проєкту "Кримська світлиця", що проводиться з метою соціальної адаптації громадян України, які залишили тимчасово окуповану територію України -Автономну Республіку Крим (АРК), представляє книгу Станіслава Кульчицького та Лариси Якубової  «Кримський вузол», в рубриці проєкту «Книжкова полиця «Кримської світлиці»

 Протягом останніх років Крим перебуває в епіцентрі бурхливих суспільних подій та дискусій, а відтак — і наукової уваги. 

 Історичне дослідження Кримського півострова в різні епохи та часи,  зробили  відомі українські вчені - Лариса Якубова і Станіслав Кульчицький.

 Станіслав Кульчицький  – історик, доктор історичних наук, головний науковий співробітник, завідувач відділу Інституту історії України НAН України.  Він автор та редактор понад півтори тисячі наукових праць, в тому числі близько 60 монографій, підручників та довідників.  Одна з найвідоміших його книг – тритомна праця «Червоний виклик. Історія комунізму в Україні від його народження до загибелі» (Київ: Темпора, 2013), визнанана «Книгою року-2014».

Лариса  Якубова — український історик, доктор історичних наук, провідний науковий співробітник  Інституту історії України НAН України, член-кореспондент Національної академії наук України. Упродовж останніх років досліджує історію Криму і Донбасу. Автор та співавтор численних видань.

У першому розділі книги «Кримський вузол»,  історики розповідають про розвиток Криму з найдавніших часів до революції 1917 року, перетворення його Російською імперією  на відсталу покинуту російську  глибинку.

 Другий розділ – це період з 1917 по 1920 роки, час найінтенсивніших перетворень і пробудження кримськотатарського народу, коли Крим на короткий час стає фактично суб'єктом державотворчої регіональної політики.

Третій розділ – це період в історії Криму з 1921 по 1991 роки – час перебування у складі Радянського Союзу, стагнація в довоєнний період, депортація кримських татар, передача Україні, період відродження Криму в складі України.

В четвертому розділі автори книги розглядають формування і розвиток «кримського питання» в українсько-російських відносинах і перетворення його на «кримську проблему».

Остання глава книги– дослідження політичного та соціально-економічного становища Криму в лещатах «русского міра». Тепер «Кримська проблема» вийшла далеко за межі російсько-українських відносин, з протистояння двох культур і двох соціально-економічних проєктів вона перетворилася в протистояння Росії всьому світу, констатують автори книги.

 «Крим — наш», — так можуть казати кримські татари, які сформувалися, як нація саме в Криму. Жодної іншої батьківщини у них нема. Кримських татар виганяли з Криму, починаючи з доби Катерини ІІ. Як правило, вони йшли в Османську імперію, і тепер в Туреччині близько 5 мільйонів нащадків кримських татар. У Криму — близько 300 тисяч. До того, як з'явилися татари, Крим був територією, на якій жило багато народів. Історія Криму надзвичайно різнобарвна. 

Щодо помилки чи, скоріше, хрущовського подарунку — Хрущов не дарував Крим Україні, як вождь, тому що в 1954 році він був членом колективного керівництва, яке складалося з дев'яти осіб (10-го — Берію — ці дев'ятеро виключили раніше). Отже, рішення було колективним. Була 300-та річниця, так званого, возз'єднання України з Росією, і під це возз'єднання Крим віддали Україні. Це було обґрунтовано економічно, доказом цього є сучасні економічні труднощі анексованого Криму -  констатував Станіслав Кульчицький.

Науково-популярне видання Станіслава Кульчицького та Лариси Якубової  «Кримський вузол» буде цікаве читачам, які досліджують історію України та Криму.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» на своєму сайті у розділі «Історія України», започаткувала  рубрику «Історичний лікбез», де пропонує користувачам різноманітні інформаційні та аналітичні матеріали, які висвітлюють актуальні проблеми сьогодення окупованого Кримського півострова.