Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до 75-річчя відомого українського художника Анатолія Криволапа, уродженця Яготина Київської області.

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до 75-річчя відомого українського художника Анатолія Криволапа, уродженця Яготина Київської області.

Він є одним із найвідоміших та найдорожчих сучасних українських художників. Його персональні виставки – це завжди аншлаг. Його роботи займають почесне місце в музейних колекціях багатьох країн світу та є у зібраннях майже всіх відомих українських колекціонерів сучасного мистецтва. Близько десяти полотен майстра зберігається в Національному художньому музеї України. Одна велика робота є у Віденському музеї історії мистецтв. І, навіть, у будинку-музеї Пола Маккартні в Ліверпулі є його картини.

11 вересня Анатолій Криволап відзначає свій день народження Ця неординарна особистість, один з найяскравіших представників сучасного українського нефігуративного живопису,  популярний український художник, чиї роботи з великим успіхом продаються на міжнародних аукціонах і потрапляють до найкращих арт-просторів.

Анатолій Дмитрович родом з м. Яготин Київської області. Малюванням захопився ще в ранньому дитинстві. Іншого заняття, що приносило йому хоча б приблизно таке ж задоволення,  не існувало і не існує. Сьогодні це для нього: й робота, й хобі, й пристрасть.  Першим підручником з живопису майбутнього художника стала вицвіла довоєнна книжечка, з уроками малювання, яку він знайшов в бібліотеці в Яготині.

Анатолій Криволап здобув класичну професійну освіту, закінчивши Державний художній інститут в Києві, але шлях у мистецтві прокладав через власне уявлення про колір і відтінки. Після закінчення інституту протягом 15 років вів непублічний спосіб життя, шукаючи себе в мистецтві і не бажаючи творити в соцреалізмі. 

З 1976 року — постійний учасник регіональних та міжнародних виставок. Коли в 1989 році його перший червоний пейзаж «Багряні висоти» був представлений на виставці в Будинку художника у Києві, всі одразу ж звернули увагу на картину – так вона виділялася з-поміж інших робіт. Сміливе застосування активних, часто відкритих кольорів - один з «фірмових» прийомів Анатолія Криволапа. Його почуття кольору близьке до народного, що можна побачити на традиційному українському одязі і в українському прикладному мистецтві. Разом з тим, він використовує як яскраві насичені відтінки, так і експериментує з приглушеними півтонами і називає ці колорові сполуки «нервовими клітинами, що створюють відчуття».

У 2012 році художник став лауреатом Шевченківської премії в номінації «Образотворче мистецтво» за цикл із 50 робіт «Український мотив», присвячений пейзажам різних регіонів України.  

2016 року митець заснував премію, якою відзначають студентів у живопису, графіці і пластичному мистецтві. Лауреат може використати кошти на поїздку в провідні музеї світу, щоб швидше знайти себе в координатах світового живопису.

Сьогодні митець розписує православну церкву Київського патріархату в селі Липівка Макарівського району під Києвом, намагаючись наповнити її духом світла і радості. Своє натхнення Анатолій Криволап черпає в природі, яку вважає своєю головною музою і пристрастю. Митець живе і працює над новими серіями колоритних робіт в Києві та селі Засупоївка Яготинського району.

«…я не малюю власне пейзаж, а створюю емоційний простір»-так про свою творчість говорить один із символів сучасного українського мистецтва - Анатолій Криволап.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» має в своїх фондах репродукції картин Анатолія Криволапа та книги присвячені його творчості, з якими можна познайомитись, завітавши до бібліотеки.