Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» - до Дня українського кіно

 

Сьогодні навіть важко уявити коло захоплень людства без кіно. Саме кіно дозволяє кожному поринути у новий незвіданий світ – світ неймовірних фантазій, героїчних історій та романтичних мрій. Це чудове мистецтво творять багато людей, яких об`єднує одне магічне слово - КІНО.

Щорічно в Україні у другу суботу вересня відзначають День українського кіно. Цього року свято припадає на 11 вересня. 

Український кінематограф має давню історію. Так, перша в Українi кінозйомка відбулася у вересні 1896 року. Тоді в мiстi Харковi фотограф Альфред Федецький зняв кілька сюжетів хроніки. Відзнятий матеріал був пізніше представлений у Харківському оперному театрі.  У 1928 році в Україні з’явилася перша кіностудія — Київська кінофабрика, яка згодом стала Київською кіностудією ім. Олександра Довженка. В 1930 році українські глядачі побачили перший в країні звуковий фільм. 

А перший український ігровий фільм «Запорізька січ» було знято 1911 року Данилом Сахненком у Катеринославі (тепер місто Дніпро). Після цього кінематограф почав стрімко розвиватися. На екрани  вийшли фільми: «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник», «Наймичка», «Богдан Хмельницький». В стрічках були задіяні найкращі тетральні актори того часу, але зіркою тих часів безперечно була полтавчанка Віра Холодна, що знялась у багатьох фільмах Одеської кіностудії. 

Українські кіномитці  створили власну  кіношколу, яка гідно збагатила світове кіно. У пам`яті назавжди залишаться імена: Олександра Довженка, Івана Кавалерідзе, Марка Донського, Сергія Параджанова, Юрія Іллєнка, Леоніда Бикова, Леоніда Осики, Івана Міколайчука, Кіри Муратової, Фєлікса Соболєва, Ахтема Сеїтаблаєва, Олеся Санiна, Богдана Ступки, Ади Роговцевої та багатьох їх талановитих творчих послідовників.

За роки незалежності українські режисери почали активно представляти своє мистецтво на міжнародних кінофестивалях, змусивши кінематографічний світ говорити про українське кіно, тим самим підтверджуючи, що кіно в Україні було завжди.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» має в своїх фондах різноманітні пізнавальні видання про історію, видатних режисерів та акторів українського кіно. Книги можна отримати в користування завітавши до бібліотеки, попередньо скориставшись електронним каталогом, який є на сайті бібліотеки. 

 

Щиро вітаємо зі святом українського кіно усіх, хто не уявляє без нього свого життя та поціновувачів цього чудового мистецтва!