Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Майстер-клас з іконопису

 

У бібліотеці-філії №1 для дітей КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П.Красножона кілька днів поспіль відбувалися  майстер-класи з іконопису на склі за галицькими традиціями,  із написання ікони Миколи Чудотворця від майстрині Олени Яросевич.

Пані Олена наголосила, що малярство на склі – це дуже цікава техніка, вона відрізняється від малюнку на дереві, на папері, адже це є техніка навпаки. Малювати ікони можуть як дорослі, так і діти. Кожен малює свою ікону. Ніхто не наполягає на жодних канонах, бо це дійство зараз швидше терапевтичне, ніж канонічне. 

У тихій та приємній атмосфері, з молитвою в душі, відбувалось це мирне та натхненне дійство.

«Насамперед ми наносимо контур на скло, а тоді поетапно малюємо ікону, замальовуємо дрібні деталі, потім ідемо до великого фону», − каже художниця, розповідаючи при цьомулегенди про улюбленого Святого Миколу Чудотворця.

Кілька годин із пензликом у руках, з любов’ю та світлом у серці створювалися ікони дітьми та дорослими. 

Навчитися малювати ікони на склі, спробувати себе в чомусь новому,  прийшла мама Лілія Прокопенко з сином Мирославом і донькою Міланкою, відома поетеса-краянка Тетяна Строкач і засновниця літературно-музичного фестивалю «Моє  ім’я – Україна»  Ольга Озерян. Усі були приємно вражені результатом своїх творінь і висловили щиру подяку майстрині Олені за чудово та корисно проведений час, бо малювання заспокоїло і допомогло перезавантажитись, відволікло від обтяжливих думок.

Створені ікони будуть передані воїнам-захисникам та оберігатимуть їх  на полі бою.

 

Олена Крищенко, пров. бібліотекар бібліотеки-філії №1 для дітей 

КЗ  БМР Білоцерківська ЦБС ім. П.Красножона, Київська обл.