Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Україна Соборна і Незалежна

 

Щороку 22 січня у день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки  (ЗУНР) Україна відзначає День Соборності. Протягом багатьох століть українці мріяли про те, щоб землі, які з історичних причин були поділені різними країнами, об’єдналися.   

Ідея соборності формувалася ще з часiв Київської Русi, Галицько-Волинської держави, Запорізької Січі, Визвольної вiйни пiд проводом Богдана Хмельницького,  Гетьманщини. 

Та реалiзувалась ця мрiя внаслiдок української революцiї 1917-1920 рокiв, пiд час якої з великою силою розкрилися свободолюбство i нацiональний дух українського народу. Ті вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. 

24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Втім, історики цілком справедливо відзначають, що 24-го серпня 1991-го насправді відбулося відновлення державної незалежності України.  Вперше у XX столітті її проголосила Українська Центральна Рада 22 січня 1918 року IV Універсалом. А за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві сталася не менш вагома подія – об’єднання в одну державу Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Через невдачу Української революції 1917–1921 років державність зберегти не вдалося. Як наслідок, у XX та  XXI столітті  українці змушені  відновлювати її в боротьбі.

Крізь віхи історії свято Соборності  набуло  символічного значення для нас.  Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Російські окупанти знову хочуть знищити нашу державу і ми знову відстоюємо  свою ідентичність, свої кордони, своє право жити вільними на рідній землі. Але ми свято віримо, що Перемога не за горами, і неодмінно прийде час розплати нашим ворогам. Нас ніхто не здолає, бо ми  разом – НЕПЕРЕМОЖНІ.

День Соборності України увійшов в історію українського народу як свято національної єдності та соборності, територіальної неподільності та цілісності. Це знаменне свято утверджує нерозривний зв’язок між усіма поколіннями борців за її волю і незалежність, демонструючи перед усім світом неподільність української землі, непохитність та монолітність української нації.

Офіційно це свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42.

Саме цій знаменній події і була присвячена   літературно – патріотична  година «Україна соборна і незалежна», яку  проведено для  внутрішньо – переміщених осіб та читачів бібліотеки в Обухівській центральній публічній бібліотеці. Працівники бібліотеки розповіли, що ж означає для українців цей день і чому ми маємо його пам’ятати. Провідний методист Евгенія Шабала зробила огляд   оформленої книжкової виставки – пам’яті «На шляху до соборності України», де наголосила, що українську мову потрібно вивчати і удосконалювати, а ми в свою чергу завжди допоможемо і порадою і книгою.    Зі святом всіх українців!

Л.Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною 

                     бібліотекою Обухівської міської ради