Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Династія Чепеликів: Творча енергія поколінь»

 

Матеріал подано без змін

 

«Династія Чепеликів: Творча енергія поколінь»

 

3 лютого 2023 року в Обухівській центральній публічній бібліотеці відбувся цікавий захід, який відвідали представники усієї Обухівської громади та шановні гості з Києва.

Зустріч присвячено родині обухівських митців, - художників, архітекторів, скульпторів різних поколінь та епох, - Чепеликів. 

 З книги Юрія Домотенка «Обухів» (обухівського журналіста ,краєзнавця, його ім’я носить Обухівський краєзнавчий музей, в якому він працював та який очолював деякий час) :

«Чепелик Григорій Іванович (1872-1928, с. Обухів Київської губернії) – глава династії обухівських іконописців (богомазів). У кінці ХІХ – на початку ХХ століття в ярмарковому Обухові процвітало так зване лубкове малярство малярів-богомазів. Серед найбільш здібних і успішних був рід Чепеликів, що проживав біля гори Пидини. Спадковий іконописець Григорій Іванович Чепелик заснував іконописний цех, що виконував замовлення багатьох храмів Київської губернії. До 50-х років ХХ століття батькове іконописне ремесло і лубкарство продовжував його син Михайло Григорович Чепелик.

Чепеликівський іконопис ще й зараз подибується у селах Правобережної Київщини. Завдяки малюнку церковно-приходської школи Г. І. Чепелика вдалося отримати зображення Обухівської Свято-Воскресенської церкви, побудованої М.М. Бердяєвим.»

Обухівська журналістка Олена Артюшенко- ініціатор заходу  та перейменування обухівської вулиці на вулицю «Чепеликів», - зазначає :

«Навіть не уявлялося, що давній обухівський рід Чепелеків зумів зберегти династійну малярську традицію протягом століть! Що кожне покоління, шукаючи себе в різних іпостасях, намагалося триматися предківського ремесла! Що, крім, відданості малярству, з покоління в покоління генетично передавалася і любов до всього рідного.» 

Гості заходу ( більш 50 осіб, не всім вистачило стільців, але не уваги «господарів»)

Милувалися творчістю та дізналися цікаві факти життєвого та творчого шляху представників династії Чепеликів:

Чепелика Володимира Андрійовича; Чепелика Віктора Васильовича, Чепелик Оксани Вікторівни, Чепелика Володимира Андрійовича та інших.

Виступали: Сергій Миколайович Клочко – виконуючий обов’язки міського голови, зазначив вагомий внесок в культуру Обухівщини, та й усієї України, майстрів родини Чепеликів, відзначив важливість подібних заходів спілкування  як мистецькі пізнавальні зустрічі.

  Олена Артюшенко  провела мистецький та історичний екскурс (Не тільки з історії однієї родини, адже кожна родина творить історію країни й не живе окремо);

Лідія Храпач (завідувачка Обухівської ЦПБ для дорослих) засвідчила деякі факти з літератури, що є в бібліотеці з цієї теми.

Особисто знали представників роду Чепеликів  художник Василь Перевальський (ілюстрував «Лісову пісню» Лесі Українки зокрема); поет та скульптор Михайло Горловий (уродженець Обухівщини). Їх розповіді були досить змістовними.

Звучали вірші Андрія Малишка про митців Обухова (в його родині теж були «богомази») у виконанні Тетяни Богданович ( начальник відділу культури, національностей та релігій Обухівського виконавчого комітету Обухівської міської ради Київської області) та Євгенії Шабали (провідний методист Обухівської ЦПБ).

Пісню  на вірші Андрія Малишка «Стежина» виконав Юрій Побігай (директор Обухівського міського будинку культури).

Серед гостей заходу була також скульптор Катерина Меркушева, що в своїй роботі дотримується "стилю" Трипільської культури ( одну з її робіт можна побачити «між Обуховом та Києвом»).

Як зазначила Олена Артюшенко, - такі зустрічі допомагають нам триматися за своє коріння та вистояти в цей буремний час.