Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Година профудосконалення для працівників Баришівської ЦБС

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей», як обласний науково-методичний, координаційно-консультативний, інформаційний центр з питань бібліотечно-інформаційного обслуговування дитячого і дорослого населення Київської області, 29 липня 2021 року провела годину профудосконалення для працівників Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради. Під час профспілкування була надана методична допомога з питань необхідності застосування, як традиційних, так і нових, креативних форм бібліотечної роботи з читачами та в громаді, основою яких повинна залишатися книга.

Працівники Баришівщини поділилися досвідом своєї діяльності по організації нестаціонарного бібліотечного обслуговування 4-х населених пунктів, де за погодженням Міністерства культури та інформаційної політики України, було закрито бібліотеки (населення менше 500 осіб). Для обслуговування цих населених пунктів організовано бібліотеку-пересувку, яка 1 раз на місяць, згідно графіка, обслуговує  кожне  з 4-х сіл, де було закрито бібліотеки. Транспорт надає Баришівський відділ культури і туризму Баришівської селищної ради. Книжковий фонд бібліотеки-пересувки сформовано з нових книг, які закуплені на кошти (15 тис. грн), отримані за макулатуру, яка була здана після глобального очищення фондів від зношеної, застарілої, де-актуальної літератури бібліотек Баришівської ЦБС. Окремо на бібліотеку-пересувку було зроблено і передплату періодичних видань (газети, журнали). Бібліотечне обслуговування читачів бібліотеки-пересувки здійснюється працівниками Баришівської центральної бібліотеки для дорослих. За погодженням з сільськими Головами, Старостами, бібліотека-пересувка розміщується під час виїзду в приміщеннях сільських клубів. Під час виїзду проводяться і цікаві заходи. Керівники Баришівської ТГ та відділу культури і туризму разом з бібліотекою-пересувкою відвідують ці 4-и села, зустрічаються з громадами.

Бажано, щоб Баришівський досвід з питань нестаціонарного бібліотечного обслуговування населення оперативно застосовували всі керівні органи територіальних громад Київської області, які позакривали в деяких селах бібліотеки.

Колеги з Баришівщини повідомили також ще й інші приємні новини: у Баришівській селищній бібліотеці для дітей зроблено ремонт на суму 20 тис. гривень (натяжна стеля, 3D-панелі, жалюзі тощо); директором Баришівської ЦБС, на конкурсній основі, затверджено високопрофесійного фахівця, талановитого керівника, яка багато років успішно обіймала цю посаду, – Галину Пацаловську, з чим дирекція і колектив КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» її і вітають!

На самкінець, необхідно назвати прізвища Голови Баришівської селищної ради – Олександр Вареніченко та начальника відділу культури і туризму – Людмила Бабич, які дбають про культурний розвиток своєї громади, опікуються своїми людьми. Велика їм шана і подяка!