Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Виставка-інсталяція «Від Різдва до Меланки звучать щедрівки та колядки»

 

Матеріал поданий без змін

 

Святковий передзвін

(з досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

Ось і відлунали останні акорди новорічних свят. Знову цілий рік ми з нетерпінням будемо чекати на казково прикрашену ялинку і зимові розваги, згадувати неперевершений запах мандарин та цукерок у кожному домі. Найбільш яскраві враження отримують наші діти, а все тому, що тільки вони можуть щиро вірити у чарівні святкові дива. Щоб весело і незабутньо завершити свята працівники Баришівської бібліотеки для дітей Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради запросили своїх читачів-учнів 3-А класу Баришівського НВК, разом з вчителем Марією Дяченко на гостину. 

Розпочалася фольклорна веселка «Ой, колядки та щедрівки, пісні радісні зими» з розповіді завідуючої бібліотекою Ольги Биби  про традиції  і звичаї святкування Святвечора, Різдва, Меланки,Василя і Водохреща,  які прийшли до нас через пісні, обереги та обряди збережені українським народом. 

Діти теж підготувалися і порадували своїми колядками, щедрівками та засіяли за українським звичаєм.  Вони зичили всім присутнім миру, затишку і тепла, щастя та злагоди. 

Захід доповнювала виставка-інсталяція «Від Різдва до Меланки звучать щедрівки та колядки». Тут були представлені цікаві книги про звичаї та традиції українського народу в зимові свята, а саме «Звичаї нашого народу» Олекси Воропая, «Веселих свят» братів Капранових, «Свята, традиції, звичаї українського народу», «Іде до нас колядочка, «Православні свята», «Новорічні колядки»,  «Український рік» В. Скуратівського, «Зима іде –свята веде». 

На завершення, як і годиться в Україні,  колядники і щедрувальники отримали солодощі на щастя, на здоров’я. 

 

Юлія ГРАНЬКО,

провідний бібліотекар 

Баришівської бібліотеки для дітей

Баришівської ЦБС відділу культури та туризму

Баришівської селищної ради