Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Книжкова виставка "Ми овіяні духом єднання"

 

Матеріал поданий без змін

 

"Ми овіяні духом єднання"

 

(з досвіду роботи Калитянської ТГ)

 

22 січня в Україні  відзначають одне з найважливіших державних свят, роль - якого в історії країни важко переоцінити,  День Соборності України.

Рівно 103 роки тому в цей день відбулося одне з найбільших знакових в історії української держави подій. " Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України", - йшлося в Акті злуки, який сповіщав про возз'єднання в єдину незалежну державу та був урочисто проголошений діячами УНР та ЗУНР 22 січня 1919 році на Софійській площі у Києві.

Офіційно святкувати День соборності почали лише у 1999 році після указу президента Леоніда Кучми. Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради. Це сталося роком раніше – 22 січня 1918 року. Цим документом проголошувалася повна незалежність УНР.

Оскільки це свято пов’язане з процесом об’єднання українських земель, заходи, що проводяться 22 січня, покликані відобразити саме його. Мабуть, найбільш знаковий з таких відбувся в 1990 році і отримав назву «Живий ланцюг». Тоді люди вишикувалися «ланцюгом» від Києва до Львова та Івано-Франківська. За різними оцінками, участь у такій акції взяли до трьох мільйонів людей.

До Дня Соборності у Києві в 15-те відбудеться традиційна акція «Живий ланцюг Соборності», у ході якої учасники об’єднають береги Дніпра «живим ланцюгом» на мосту Патона, рухаючись назустріч двома колонами з лівого берега ( символізує Українську Народну Республіку) та з правого (символізує Західно - Українську Народну Республіку). Такі ж акції та різні урочистості проходять у багатьох містах нашої країни.

День Соборності України – день, який символізує єдність земель України. Це одне з найважливіших свят нашої країни, яке підкреслює, що ми всі – це один народ і ніякі рубежі не зможуть нас розділити.

Бібліотека села Семиполки до Дня Соборності України презентує  книжкову виставку " Ми овіяні духом єднання". Для ознайомлення користувачам бібліотеки представлені видання, які висвітлюють тернистий  шлях України до Соборності.

 

Завідувач бібліотеки

села Семиполки

Скоба Наталія Василівна