Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Бібліотечне літо - 2022 - з досвіду роботи Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради.

 Матеріал поданий без змін

Бібліотечне літо - 2022

(з досвіду роботи Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради) 

 

Робота з дітьми – один з головних напрямків у роботі публічних бібліотек і від їх активної творчої роботи залежить формування та становлення майбутнього громадянина, патріота та захисника України. Популяризації творчості українських дитячих сучасних письменників та організації роботи з дітьми в період літніх шкільних канікул була присвячена творча лабораторія, проведена ОМЦНТКОР відділу культури Кагарлицької міської ради на базі Центральної бібліотеки Публічної бібліотеки відділу культури.

Провідний методист ОМЦНТКОР Антоніна Коршунова ознайомила бібліотечних працівників з основними тенденціями розвитку української літератури для дітей та підлітків у ХХ1 столітті, зокрема діяльності Українського інституту книги із забезпечення публічних бібліотек книгами; також зупинилася на формах популяризації книг для дітей різних вікових категорій. 

Буктрейлер – одна із форм популяризації книги. Тому до уваги присутніх інженер – програміст ЦБ Олександр Вашека зробив відеопоказ буктрейлерів на книги В. Дроза «Білий кінь Шептало», З. Мезантюк «Таємниця козацької шаблі», Л. Ворониної «Таємне товариство боягузів», В. Винничука «Місце для дракона» та відеопрезентацій «Українські книги – ювіляри 2022 року», «Дитячі книги ювіляри 2022 року». 

Антоніна Коршунова зробила аналіз онлай-публікацій на сторінках бібліотек у мережі фейсбук з популяризації дитячої книги, які були присвячені творчості письменників-ювілярів 2022 року: В. Рутківському , В. Нестайку, В. Скомаровському, І. Січовику, В. Сухомлинському, М. Трубліїні, Є. Гуцалу, Є. Гребінці.

Було розглянуто питання з організації роботи з дітьми під час літніх шкільних канікул, основних його напрямках: наочні форми популяризації книги, літературно-мистецький, фізкультурно-оздоровчий, краєзнавчо-туристичний, розважально-дозвіллєвий, роботу гуртків та клубів за інтересами, онлайн-публікації на сторінках бібліотек у фейсбуці з безпеки літнього відпочинку тощо. 

Проєкти з діяльності бібліотеки у літній період презентували Світлана Фіялко (філія №8 Леонівська сільська бібліотека), Галина Грушко (філія № 6 Зеленоярська сільська бібліотека), Оксана Шаршова (філія № 18 Черняхівська сільська бібліотека), Оксана Шаповал (філія №16 Сущанська сільська бібліотека), філія №5 (Демівщинська сільська бібліотека). 

Бібліотечні працівники обговорили одне з головних питань – актуалізація фондів бібліотек в умовах збройної агресії рф, зокрема ознайомилися із списками видавництв, осіб, до яких застосовано санкції РНБО та перелік книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України. Робота з вилучення та списання книг розпочалася ще в квітні місяці і триватиме певний період.

Також бібліотеки взяли участь в онлайн  опитуванні «Стан фондів публічних бібліотек України», яке проводила Національна бібліотека України ім. Я. Мудрого з метою підготовки пропозицій щодо їх актуалізації для Національної ради з відновлення України від наслідків війни. 

В творчої лабораторії взяли участь та виступили  начальник відділу культури Олена Петленко, яка запропонувала активізувати роботу гуртків, клубів за інтересами у літній період, участь користувачів у конкурсах та директор Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради Лілія Литвин, яка розповіла про деталізацію звітів бібліотек філій. 

Антоніна Коршунова

провідний методист ОМЦНКОР 

відділу культури Кагарлицької міської ради