Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

В Обухівській центральній публічній бібліотеці оформлено книжкову викладку відомих творів М.Куліша

 

Матеріал поданий без змін

 

ВЕЛЕТ УКРАЇНСЬКОГО ВІДРОДЖЕННЯ

/До 130-річчя від дня народження М.Г.Куліша/

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

18 грудня 1892 року в селі Чаплинка Херсонської області

 народився Микола Гурович Куліш - один з найталановитіших, найяскравіших українських письменників першої половини минулого століття, оригінальний драматург, новатор та творець «необарокової драми». Його п’єси нічим не поступаються кращим світовим зразкам. Їх постановка у “Березолі” Леся Курбаса дала можливість двом корифеям українського театру в синтезі тексту і режисерського таланту показати  найболючіші проблеми тих років.

 На думку сучасних фахівців «він був від природи багатогранно обдарованою особистістю: талановитим військовим, громадським діячем, газетярем і редактором, публіцистом, діячем української освіти, соціальним педагогом, нарисовцем і прозаїком, полемістом, естетиком і теоретиком художньої культури, літератури, організатором літературного процесу в Україні.» 

Навчався  відомий драматург в Олешківському міському училищі, чоловічій гімназії. Згодом – у Новоросійському університеті, звідки його мобілізували до царської армії. У 1915 р. був тяжко поранений під Смоленськом. У 1918 р. організував «Просвіту» в Олешках. З 1918 р. – голова міськвиконкому Олешок, голова місцевої ради, організатор «Першого Українського Дніпровського полку» в Херсоні. 1922-1925 рр. – інспектор Наросвіти (організовував українські школи, забезпечував їх кадрами, склав український буквар «Первинка»).

Як драматург Микола Куліш став відомим завдяки постановці драми «97» Гнатом Юрою. 1925-го Миколу Гуровича перевели до Харкова працювати шкільним інспектором Наркомосвіти УРСР. Там він і поринув у літературну творчість. Його найвідоміші драми -„97”, „Комуна в степах” (1924), „Отак загинув Гуска” (1925), „Зона”, „Хулій Хурина” (1926), „Народний Малахіт (1927), „Мина Мазайло” (1929), „Патетична соната” (1931), „Вічний бунт” (1932), „Маклена Граса”, „Прощай, село” (1933).

На початку 1930-х твори Миколи Куліша почали піддаватися гострій критиці. У грудні 1934 р. драматурга було заарештовано, звинувачено у приналежності до терористичної організації і зв'язках з ОУН. Під час судового процесу по «Справі боротьбистів» у березні 1935 р. Куліш був засуджений до 10 років  таборів. На Соловках утримувався у суворій ізоляції. Хворого на туберкульоз, позбавленого права на прогулянки і медичну допомогу, в листопаді 1937 р. Миколу Куліша було розстріляно в урочищі Сандармох, Карелія.

До 130-річчя від дня народження письменника в Обухівській центральній публічній бібліотеці  оформлено книжкову викладку відомих творів М.Куліша та про його життя і творчість «Велет українського відродження». Біля викладки проводяться біографічні хроніки та огляди літератури. Запрошуємо всіх,  кого зацікавила творчість письменника, відвідати бібліотеку. Тут вам завжди допоможуть вибрати потрібну книгу.

Л.Храпач ,

завідувачка Обухівською центральною

публічною бібліотекою Обухівської міської ради