Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Доля кримських татар: від депортації до окупації: до Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу

 

Матеріал подано без змін

 

 

Доля кримських татар: від депортації до окупації: до Дня пам’яті жертв  депортації  кримськотатарського народу 

(З досвіду роботи бібліотек Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради)

 

 

«Не виміряти трагедію словом, не зміряти печалі у роках…» – щороку, починаючи з 2015р., 18 травня в країні відзначається  День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу. Депортація кримських татар – один з найяскравіших прикладів злочинів радянського режиму, здійснених під час Другої світової війни.

Офіційною причиною депортації стало огульне звинувачення всього кримськотатарського народу в нібито масовому співробітництві з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни, але фактично це було продовження політики Російської імперії з  русифікації Криму.

З метою вшанування пам`яті і жертв геноциду кримськотатарського народу у бібліотеках було влаштовано перегляди документів та фото на теми: «Доля кримських татар: від депортації до окупації», «Кримські татари. Режим поневірянь і надій» та проведено інформаційно – просвітницькі заходи на теми «Позбавлені Батьківщини», «Геноцид кримськотатарського народу – пам’ятати і не забувати» тощо. 

У Центральній бібліотеці було проведено історичну годину «Не виміряти трагедію словом, не зміряти печалі у роках» та переглянуто фільм А. Сеітаблаєва «Хайтарма», створений на основі реальних подій. 

В даний час територія півострова Крим окупована військами рф з 2014 року.  Корінні жителі татари знов залишилися без своєї «малої батьківщини» та знайшли прихисток на інших територіях України. Багато з них сьогодні знаходяться у тюрмах за свої власні переконання та любов до батьківщини, багато з них знов депортовані та вивезені в Росію, є й ті, що пропали  безвісти, яких до цього часу розшукують родичі. Надія на звільнення Криму та повернення додому у татар  є!

Ми вертаємось в Крим.  Він, як мати зігріє й  пригорне,

Тільки ж хто відповість за все зло, заподіяне нам?!

Іса Абдурахман

 

Провідний методист ОМЦНТКОР

відділу культури 

Кагарлицької міської ради

Антоніна Коршунова