Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

День краєзнавства «Мій край – моя гордість»

 

Матеріал подано без змін

День  краєзнавства «Мій край – моя гордість»

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

 

25 травня 2023 року в читальній залі Баришівської центральної бібліотеки для дорослих в рамках засідання літературно-мистецького об’єднання «Краєзнавча Баришівщина» проведено День краєзнавства «Мій край – моя гордість», приурочений Всеукраїнському дню краєзнавства, який щорічно відзначається 28 травня. Краєзнавство – це не данина моді, а бажання зберегти для нащадків те, що зближує людей різних поколінь.

  За круглим столом зібралися краєзнавці Баришівської громади, щоб поспілкуватися та  розповісти про свої дослідження. Ведуча заходу – директор Баришівської ЦБС Галина Пацаловська.

Протоієрей Лукашівської церкви архистратига Михаїла Павло Лисенко проводить велику краєзнавчу діяльність, адміністратор групи «Баришівський край (краєзнавство)». Він розповів багато цікавого про історію баришівського краю та кращі краєзнавчі практики України. Павло Олександрович впевнений, що краєзнавство може бути модним, корисним, прибутковим. Його виступ доповнив Віктор Осипенко, в якого напрацьовано великий краєзнавчий матеріал. Він зібрав матеріали про традиції і звичаї весілля у Баришівці.

 На зустрічі піднімалось питання про важливість передачі краєзнавчих знань для школярів, впровадження уроків по краєзнавству у школі. Патріотичне виховання починається з краєзнавства.

Олександр Євдокименко наразі працює над екологічними проблемами перехід зерносховищ з газового опалення на твердопаливне, очищення стоків підприємств, проблеми річок.

Краєзнавчу діяльність на громадських засадах здійснюють найповажніші люди нашого краю священнослужителі, вчителі, журналісти, митці, підприємці… 

Цікавими краєзнавчими напрацюваннями поділились Лідія Євдокименко, Лідія Савченко, Надія Слухай,  Людмила Новоградська, Світлана Мойсієнко, Надія Скидан.

Присутні познайомилися з книжково-ілюстративною виставкою «Імена, що прославили наш край» та  інформаційною викладкою бібліографічних покажчиків серії «Видатні люди Баришівщини», над якими працювала провідний бібліограф Баришівської ЦБС Надія Скидан, яка нині знаходиться на заслуженому відпочинку.

Зав. методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС

Наталія Лавріненко