Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Інформація за результатами комлексного вивчення діяльності Богуславської РЦБС Київської області

 КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" (генеральний директор: М.П. Зніщенко), як обласний науково-методичний, координаційно-консультативний та інформаційний центр з питань обслуговування дитячого і дорослого населення Київської області, згідно Плану роботи на 2019 рік управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації ( начальник: І.В. Золотоверх) у складі: генерального директора М. П. Зніщенко, заступників генерального директора по науковій роботі - Л. П. Соляник, по роботі з ЦБС та бібліотеками ОТГ - Л. В. Смисловської  та завідувача науково-методичного відідлу Литвин О. М., 11- 12 червня 2019 року  здійснено виїзди з метою комплексного вивчення діяльності та надання науково-методичної і практичної допомоги бібліотекам Богуславької  РЦБС, Медвинської ОТГ та з питань співраці з органами місцевого самоврядування в умовах АТР бібліотек Миронівської ОТГ Київської області.

В даному матеріалі на нашому сайті оприлюднюється інформація за результатами комлексного вивчення діяльності (11. 06. 2019 р.) Богуславської РЦБС Київської області ( директор: Г. С. Добровольська).

Інформацію про результати виїздів в бібліотеки Медвинської ОТГ і Миронівської ОТГ Київської області на нашому сайті будуть оприлюднені на наступному тижні. 

Богуславська районна централізована бібліотечна система:

В рамках виїзду було оглянуто та надано науково-методичну і практичну допомогу 3-м бібліотекам Богуславської РЦБС, а саме: Богуславській районній бібліотеці для дорослих, Богуславської районній бібліотеці для дітей (завідувач бібліотекою: Т. В. Руленко), бібліотеці-філії с. Мисайлівка (завідувач: Підлужня С. В.).

Під час виїздів було підтверджено, що всі бібліотеки успішно працюють згідно своїх функцій та на високому фахово-професійному рівні, використовуючи традиційні і новітні форми роботи, сучасні технічні засоби, забезпечують якісне бібліотечно-інформаційне обслуговування своїх місцевих громад з урахуванням особливостей регіону, соціального та вікового складу населення.

Під час виїзду в зазначені бібліотеки встановлено:

- по Богуславській районній центральній бібліотеці -

•методичною службою РЦБС систематично надається методична і практична допомога сільським бібліотекам-філіям з актуальних питань бібліотечного обслуговування користувачів різних вікових категорій;

•бібліотека бере активну участь в усіх проектах, флешмобах, конкурсах та інших формах активної діяльності, що проводить та започатковує КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей", як науково-методичний центр з питань обслуговування дитячого і дорослого населення області;

•розроблені і естетично оформлені оригінальні книжково-ілюстративні, книжково-предметні виставки, виставки-інсталяції та інші форми роботи візуальної популяризації документів з сучасними цікавими назвами та актуальними розділами;

•в центральній бібліотеці та бібліотеках ЦБС на 70% документальні фонди рекласифіковані та розставлені згідно УДК;

•документи первинного обліку в зразковому стані;

•дизайн інтер'єру сучасний та привабливий;

•формуються на потужному науковому підгрунті інфокейси, матеріалами яких постійно користується широке коло читачів, особливо дорослі читачі солідного віку та читачі старшого шкільного віку;

•працюють клуби за інтересами;

•проводяться потужні, креативні масові заходи для населення різних соціальних, вікових та професіональних верств.

- по Богуславській районній бібліотеці для дітей:

•бібліотека використовує традиційні і новітні, сучасні форми роботи з читачами-дітьми різних вікових категорій, батьками, вчителями, вихователями;

•заслуговує на  увагу робота з творчо-обдарованими дітьми і співпраця з школою мистецтв; 

•документи первинного обліку в зразковому стані;

•виставки літератури оригінальні, сучасної тематики;

•велика робота проведена по очищенню документального фонду від застарілої, зношеної, де-актуальної літератури; 

-по бібліотеці-філії с. Мисайлівка:

•бібліотека розташована під одним дахом з сільським Будинком культури;

•в приміщенні зроблено чудовий євроремонт;

•фонд розкрито актуальними виставками новинок літератури;

•бібліотека працює спільно з сільським будинком культури, за суттєвої підтримки сільської влади;

•в бібліотеці діє клуб "Перлина", на зустрічі в якому дирекція і спеціалісти КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" були присутні під час виїзду;

•бібліотека використовує наукові, глибинні підходи в роботі з читачами різних вікових категорій та певних груп. Так, в роботі читачам-дітям було запропоновано розмалювати в довільній формі вирізки лялькового одягу. Розмальовки кожної дитини були надані психологу, з яким плідно співпрацює бібліотека, для вивчення та отримання рекомендацій для батьків в урахуванні при спілкуванні і вихованні своїх дітей;

•в бібліотеці на всі масові заходи оформлено паспорти;

•план роботи складено фахово, він  конкретний і  зручний в користуванні.

Проблемні питання:

Богуславська РЦБС посідає 3-є місце в Київській області по забезпеченню бібліотек комп'ютерами  та підключенню їх до мережі Інтернет: загальна кількість -  40,  з них - 21 у бібліотеках-філіях ( на 01. 01. 2019 р.). Але, вони придбані протягом багатьох попередніх років і потребують періодичного фахового технічного обслуговування відповідними спеціалістами, оновлення антивірусних програм, на що необхідні кошти для проплати зазначених послуг. Так, в бібліотеці-філії с. Мисайлівка є 2-а комп'ютери? які неможливо використовувати, оскільки вони в неробочому стані;

Богуславська РЦБС щорічно обслуговує 25 тис. користувачів, загальна книговидача складає понад 513 тис. примірників документів, при фаховому, на високому професійному рівні наданні бібліотечно-інформаційних послуг, проведенні потужних творчих заходів з усіх напрямів сприяння духовно-інтелектуальному розвитку населення різних вікових категорій місцевих громад Богуславщини та потужній краєзнавчій діяльності. І при цьому з 45-ти  бібліотечних працівників 25-ть  працюють на 0,75,  на 0,5 ставки, де в багатьох випадках навантаження і обслуговування по читачах і книговидачі є на ставку. Таким чином  оплата в таких бібліотеках здійснюється не в повному обсязі і комуфлюється доплатою за бібліотечний стаж.  Так, в бібліотеці-філії с. Мисайлівка  2-а працівники обслуговують 1500 читачів (норма на 1-го працівника - 650 читачів) і, обслуговуючи 300 читачів понад норму, отримують тільки по 0,75 ставки  свого посадового окладу. Аналогічна ситуація, з навантаженням на ставку і недоплатою до посадового окладу, і в бібліотека-філіях сіл: Біївці, Вільхівець, Бране Поле, Дмитренки, Ісайки, Шупики, Москаленки, Чайки, Киданівка, Тептіївка, Щербашенці. Це - недопустимо! Доплата за бібліотечний стаж закріплена законодавчо і в посадовий оклад вона не входить і не повинна бути його складовою. Бажано, щоб з боку керівництва Районної державної адміністрації врахували і виправили всі недоліки, а також ввели в дію Постанову  Кабінету Міністрів України №1073 про доплату 50% посадового окладу бібліотечним працівникам за особливі умови праці, перш за все, в сільській місцевості.

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" надано науково-методичну, консультативну і практичну допомогу бібліотекам Богуславської РЦБС з питань:

•розширення діапазону інформаціно-бібліотечних послуг населенню;

•диференціації та конкретизації інформаційно-бібліографічного обслуговування різних вікових категорій та соціальних груп населення.

•створення бібліотечних комунікативних зон;

•спектру бібліотечних комунікативних послуг;

•використання нових технологій в застосуванні нових форм роботи з читачами; 

•з різних інших актуальних питань бібліотечної діяльності;

•методологічних засад та підходів до вилучення з документальних фондів де-актуальної та застарілої літератури;

•співпраці з Центрами соціальної служби дітей, молоді та сім'ї;

•популяризації діяльності бібліотек в мережі Інтернет;

•особливості рекласифікації та розстановки документальних фондів згідно УДК;

•доставлено партію літератури за Державною програмою безоплатного поповнення бібліотечних фондів в кількості 497 прим., на суму - 58752 грн.

Під час виїзду було обговорено багато актуальних питань з удосконалення і розвитку бібліотечно-інформаційного обслуговування населення різних вікових категорій та соціальних груп Богуславського району, проблемних загальнодержавних питань таких, як трансформування бібліотечної  галузі в процесі  адміністративно-територіального реформування. Наслідком обговорення була спільна думка про те, що яке б реформування не відбувалося, а бібліотеки  окремого регіону повинні, в прикладному плані (класифікація, каталогізація, обробка, систематизація документів, методичне забезпечення, практична фахова допомога, профудосконалення тощо), залишатися в тій чи іншій централізованій системі.

За результатами вивчення діяльності бібліотекам  Богуславської РЦБС були надані експрес-довідки

Дирекція та спеціалісти КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" вдячні керівництву та колективу Богуславської РЦБС Київської області за творчу працю і сумлінне ставлення до свої професійних обов'язків. 

Особлива, окрема подяка головному спеціалісту відділу культури, спорту та молоді Богуславської РДА Т. В. Волошиній за сприяння в організації відповідних умов для роботи комісії, взаєморозуміння та увагу до бібліотечної галузі району.