Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Виїзд до Медвинської ОТГ Київської області

 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" (генеральний директор: М.П. Зніщенко), як обласний науково-методичний, координаційно-консультативний центр з питань  інформаційно-бібліотечного  обслуговування дитячого і дорослого населення Київської області, згідно Плану роботи на 2019 рік управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації ( начальник: І.В. Золотоверх), комісією у складі: генерального директора М. П. Зніщенка, заступників генерального директора - по науковій роботі - Л. П. Соляник, - по роботі з ЦБС і бібліотеками ОТГ - Л. В. Смисловської  та завідувача науково-методичного відділу Литвин О. М., 12 червня 2019 року  здійснено виїзд з метою комплексного вивчення діяльності та надання науково-методичної і практичної допомоги бібліотекам  Медвинської ОТГ Київської області ( завідуюча: Мароховська О. О.).

В результаті виїзду з'ясовано, що з 4-х бібліотек, які підпорядковані Медвинській ОТГ Київської області та розміщені на її території, утворюється Централізована бібліотечна система і функції Центральної бібліотеки покладаються на Медвинську сільську бібліотеку, що розташована на центральній садибі ОТГ.

Центральна бібліотека Медвинської ОТГ плідно і потужно працює для забезпечення інформаційно-культурних потреб своєї громади за відчутної підтримки місцевих органів влади. Бібліотека має 3 комп'ютери, підключені до мережі Інтернет ( 2-для читачів, 1- для бібліотечних спеціалістів), кольоровий ксерокс; зроблено сучасний ремонт; придбано "одяг"  на пластикові вікна; в бібліотеці працюють клуби за інтересами для різних вікових категорій читачів; проводяться змістовні масові заходи, презентації візуальних форм роботи з читачами ( виставки - інсталяції, книжкові виставки, "куточки" тощо); в бібліотеці облаштовано зону відновлення емоційно-психологічної рівноваги.

Бібліотеки Медвинської ОТГ активно співпрацюють і координують роботу з клубними закладами, школами, дитячими садочками, службами у справах сім'ї, молоді і спорту та правоохоронними службами Богуславського району; популяризують літературу та актуальні теми як в межах бібліотек, так і поза їх межами. Документація первинного обліку ( щоденники, читацькі формуляри) в зразковому стані.

Необхідно зазначити, що Медвинська ОТГ та її керівні органи піклуються про бібліотечне забезпечення населення. Так, з моменту утворення ОТГ  протягом 2018-19 рр. було проведено ремонти ( у деяких - частково) в 3-х бібліотеках, 1 бібліотека -переведена в інше, краще приміщення; придбано 2-комп'ютери та 2-принтери ( на 20000 грн.); на 2019 рік підписано 21 назву на суму 8337 грн. періодичних видань.

Але, необхідне підвищення матеріально-технічного забезпечення бібліотек, осучаснення їх інтер'єрів, особливо центральної бібліотеки. В зв'язку з розширенням функцій центральної бібліотеки Медвинської ОТГ, необхідно забезпечити її додатковими функціональними бібліотечними меблями ( каталожна шафа для облікового каталогу, виставкові стелажі), бібліотечною технікою в необхідних обсягах ( книги сумарного обліку, інвентарного обліку, картки для облікового каталогу, книжкові формуляри, читацькі формуляри ( для дорослих, для дітей) тощо) та забезпечення систематичного його поповнення. Також, завідувачу центральної бібліотеки Медвинської ОТГ необхідно, крім посадового окладу і доплати за бібліотечний стаж, встановити доплату 50%, від її загальної ставки, за складність і напруженість в роботі та за особливі умови праці згідно Постанови   Кабінету  Міністрів  України  від  30.09.2009 N 1073 та  Постанови Кабінету Міністрів України та Наказу Міністерства культури України № 745 від 18.10.2005 року "Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки" п.3.

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" під час виїзду були надані консультації і методичні поради з облаштування Центральної бібліотеки та бібліотек-філій централізованої бібліотечної системи Медвинської ОТГ Київської області; практичні поради та консультації з організаційно-функціональної діяльності ЦБС та її Центральної бібліотеки.

В якості практичної допомоги КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" було доставлено для ЦБС Медвинськоъ ОТГ партію літератури за Державною програмою безоплатного поповнення бібліотечних фондів в кількості  332 примірника на суму: 38291, 85 грн. (другу партію отримають вже самовивозом пізніше).

В рамках виїзду відбулося плідне професійне спілкування з заступником голови Медвинської ОТГ Хохою П. О., з яким було досягнуто взаєморозуміння з усіх питань забезпечення якісного фукціонування ЦБС Медвинської ОТГ.