Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Виїзд до Миронівської ОТГ Київської області

 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" (генеральний директор: М.П. Зніщенко), як обласний науково-методичний, координаційно-консультативний центр з питань інформаційно-бібліотечного  обслуговування дитячого і дорослого населення Київської області, згідно Плану роботи на 2019 рік управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації ( начальник: І.В. Золотоверх), комісією у складі: генерального директора М. П. Зніщенка, заступників генерального директора - по науковій роботі - Л. П. Соляник, - по роботі з ЦБС і бібліотеками ОТГ - Л. В. Смисловської  та завідувача науково-методичного відділу Литвин О. М., 12 червня 2019 року  здійснено виїзд з питань співпраці з органами місцевого самоврядування в умовах АТР Централізованої бібліотечної системи  Миронівської ОТГ Київської області (директор: Хутько Н. В.)

Під час виїзду було обстежено, вивчено діяльність та надано методичну і практичну допомогу Миронівській центральній районній бібліотеці для дорослих, та Миронівській районній бібліотеці для дітей.

В результаті виїзду в зазначені бібліотеки встановлено:

-по Миронівській центральній районній бібліотеці для дорослих:

•Миронівська районна центральна бібліотека для дорослих - потужний методичний, інформаційно-бібліографічний центр для бібліотек свого регіону. Висококваліфіковані, творчі, здібні спеціалісти фахово надають суттєву і дієву допомогу (методичну і практичну) сільським бібліотекам, творчо будують свою роботу з усіх напрямків бібліотечної діяльності, наданні бібліотечних послуг різним віковим категоріям читачів та створюють ефективне, активне, культурно-творче середовище для місцевих громад свого регіону.

•бібліотека є майданчиком для творчо-ділового спілкування місцевої громади;

•в бібліотеці постійно експонуються творчі роботи читачів;

•документи первинного обліку в зразковому стані;

•дизайн інтер'єру сучасний та привабливий;

•активно використовуються засоби новітньої технології як користувачами, так і бібліотечними спеціалістами;

•бібліотеку розміщено в Миронівському Районному Будинку Культури, в якому зроблено чудовий якісний сучасний ремонт, в тому числі і в бібліотеці; оновлено інтер'єр бібліотеки.

- по Миронівській районній бібліотеці для дітей:

•бібліотека використовує традиційні і новітні, сучасні форми роботи з читачами-дітьми різних вікових категорій;

•надає методичну і практичну допомогу сільським бібліотекам Миронівського регіону з питань бібліотечно-інформаційного обслуговування читачів-дітей, батьків, вчителів, вихователів;

•заслуговує поширення досвіду роботи з естетичного виховання;

•робота з читачами постійно висвітлюється в місцевій газеті, на сторінці в Фейсбук, місцевому телебаченні;

•велику увагу бібліотека приділяє творчо-обдарованим дітям; дітям з обмеженими фізичними можливостями; дітям, що потребують підвищеної правової уваги.

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" надано науково-методичну, консультативну і практичну допомогу бібліотекам Миронівської ОТГ з питань:

•розширення діапазону інформаційно-бібліотечних послуг населенню;

•актуальних питань сучасної бібліотечної діяльності та підвищення ролі диференціації стосовно віку та соціальних груп в роботі з читачами;

•створення бібліотечних комунікативних зон відновлення емоційно-психологічної рівноваги (на абонементах, в читальних залах, холах бібліотек);

•спектру форм роботи і комунікацій з місцевою громадою;

•використання нових технологій і застосування нових форм роботи з читачами; 

•забезпечення своєчасних інформаційних послуг спеціалістам та керівникам органів місцевого самоврядування та провідних структур ОТГ;

•з різних інших актуальних питань бібліотечної діяльності;

•методологічних засад та підходів до вилучення з документальних фондів де-актуальної та застарілої літератури;

•співпраці з Центрами соціальної служби дітей, молоді та сім'ї;

Під час  виїзду до бібліотек Миронівської ОТГ відбулася зустріч та плідне обговорення актуальних питань розвитку бібліотечно-інформаційного обслуговування населення з заступником голови Миронівської ОТГ з гуманітарних питань Світланою Анатоліївною Паришкурою, яка  високо оцінила роботу закладів культури, і бібліотек, зокрема, та запевнила, що бібліотечна галузь завжди має і буде мати дієву підтримку з боку місцевих органів влади. 

Начальник відділу культури, молоді та спорту Миронівської райдержадміністрації Василь Кирилович Цимбал, як досвідчений керівник, завжди обізнаний в усіх питаннях бібліотечної галузі, плідно і фахово долучився до обговорення всіх проблемних питань та шляхів їх вирішення.

Цікаву екскурсію суперсучасно відремонтованим та дизайнерські облаштованим Миронівським районним будинком культури провів його директор Володимир Олександрович Голубєв. Треба зазначити, що Миронівську РЦБС і Миронівський РБК поєднує багаторічна успішна плідна творча співпраця.

Корисними були і відвідини Миронівського краєзнавчого музею

Дирекція та спеціалісти КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" були присутні і взяли участь в урочистій презентації авторської збірки Оксани Якуніної "Фіолет: вірші, проза, роздуми" (Миронівка, 2019). Оксана Якуніна є завідувачем Миронівської районної бібліотеки для дітей. Урочисту презентацію її творчості підготувала Миронівська центральна районна бібліотека для дорослих.

Під час виїзду дирекції та спеціалістів КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" було обговорено багато актуальних питань з удосконалення і розвитку бібліотечно-інформаційного обслуговування населення різних вікових категорій та соціальних груп Миронівського району.

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" висловлює велику подяку керівництву і колективу Миронівської ЦБС Київської області за високий професіоналізм, сумлінне відношення до своїх посадових обов'язків, творчий підхід в роботі та креативність в реалізації проектів і задумів.

Особлива подяка керівникам Миронівських органів місцевого самоврядування, очільникам культурологічної галузі за розуміння важливості ролі бібліотек в сучасному розвитку суспільства і окремої особистості.