Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Виїзд в бібліотеки КЗ БРР "Броварська районна централізована бібліотечна система"

25 червня 2019 року дирекція КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" (генеральний директор: М. П. Зніщенко), як обласного науково-методичного, координаційно-консультативного та інформаційного центру з питань бібліотечного обслуговування дитячого і дорослого населення Київської області, -  здійснила виїзд з метою вивчення діяльності та надання науково-методичної і практичної допомоги з питань сприяння національно-патріотичному вихованню та популяризації краєзнавства в бібліотеки КЗ БРР "Броварська районна централізована бібліотечна система" (директор: Л. В. Кошелєва, заслужений працівник культури України).

Під час виїзду було оглянуто Броварську центральну районну бібліотеку (яка має і відділ обслуговування дітей) та бібліотеку-філію №30 с. Залісся Броварської РЦБС.

Слід зазначити, що Броварська РЦБС завжди була і є потужною бібліотечно-інформаційною мережею пристоличної зони. Їй притаманне поєднання традиційних, інноваційних форм та створення і застосування авторських, креативних проектів і продуктів в діяльності з усіх напрямків інформаційно-бібліотечного обслуговування населення різної вікової категорії та соціальної  приналежності.

Заслуговує на особливу увагу діяльність зазначеної РЦБС з питань сприяння національно-патріотичному вихованню та популяризації краєзнавства. В РЦБС і, в ЦРБ, зокрема, працюють клуби за інтересами, любительські об'єднання національно-патріотичного і краєзнавчого спрямування, в яких проводяться цікаві зустрічі, обговорюються, вивчаються і досліджуються цікаві теми; проводяться різнопланові активні форми роботи з читачами; застосовуються традиційний та інсталяційний формати візуальної презентації і популяризації документів (література, періодичні видання, копії архівних документів, зразки інформ-друку, відповідні предмети, аксесуари, оздоблення, тощо.); успішно функціонує "Краєзнавча світлиця" (ЦРБ), де зібрані чудові експонати народно-ужиткового мистецтва, цікаві документи та відповідна література; проводяться вечори творчості місцевих поетів (серед них є і бібліотечні працівники), письменників, художників, видатних людей Броварщини; створено картотеку і надано матеріали для зведеного обласного біобібліографічного посібника про загиблих нагороджених воїнів АТО; підготовлено науково-історичну довідку і успішно оприлюднено її на науково-практичній конференції на базі КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей", за участю науковців-краєзнавців, музейних і бібліотечних спеціалістів Київської області (під патронатом та за участі управління культури національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації), яка була присвячена 100-річчю Української революції; в ЦРБ створено і успішно функціонує фонд рідкісних і цінних видань; інформаційно-бібліографічна діяльність різнопланова, спрямована на відображення значення Броварщини в суспільно-історичному середовищі та з чіткою направленістю на конкретну допомогу конкретному читацькому представництву.

В своїй діяльності бібліотеки Броварської РЦБС активно застосовують технічні засоби і новітні технології.

Дирекція та колектив ЦРБ, як районний методичний центр, в постійному творчому пошуку на предмет осучаснення  форм і методів бібліотечної діяльності та розширення її функціонального діапазону. Так, за розробленим проектом,  Броварська ЦБС  придбала для проведення масово-акційних заходів національно -патріотичного та іншого актуального спрямування  поза межами бібліотеки палатку (3х3) та 7 крісел -чувальців, а спонсори подарували бібліотеці звукову електроустановку( 2-і колонки-підсилювачі та 2-а переносні мікрофони). Зазначені придбання будуть використані  Броварською РЦБС  вже найближчим часом,  а саме - 27 червня ц.р. на загально-районному заході в с. Погреби Броварського району Київської області, присвяченому Дню Конституції України  та Дню молоді. Буде організовано патріотичний ай-стопер від РЦБС в рамках загальної районної програми. Під час даного заходу працівники ЦРБ будуть, в заздалегідь  підготовленому, одязі  (футболки) з відповідними логотипами і написами, які рекламують бібліотеку та їх приналежність цій галузі.

Що стосується бібліотеки-філії №30 Броварської РЦБС в с.Залісся (бібліотекар: Остролуцька Л.М. - депутат Богданівської сільської ради Броварського району), то в результаті виїзду встановлено: все, що залежить від бібліотечного працівника та керівництва і спеціалістів районної ЦБС стосовно бібілотечно-інформаційного обслуговування населення різних вікових категорій здійснюється та забезпечується у відповідності до державного законодавства. В с. Залісся проживає 680 осіб. Бібліотека має 260 читачів і, відповідно до навантаження, бібліотекар  працює на 0,5 посадового окладу. Бібліотекар працює за сумісництвом і відмінно виконує свою роботу. Крім того, п. Остролуцька Л. М. сама за власний рахунок зробила в бібліотеці поточний ремонт (шпаровка,  побілка, фарбування). Домоглася, щоб зробили відповідну вивіску для бібліотеки. 

АЛЕ! Бібліотека розміщена у вкрай непривабливому, не відповідному і непристосованому приміщенні колишньої котельної. Така ситуація неприпустима і вона НЕ залежить від бібліотекаря чи керівництва Броварської РЦБС. Питання розміщення сільської бібліотеки в компетенції місцевої сільської влади (Голова Богданівської сільської ради: Бобко Юрій Миколайович). Це питання поваги місцевої сільської влади до жителів с. Залісся.

Дирекцією КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" бібліотекам Броворської РЦБС була надана науково-методична допомога з актуальних питань бібліотечно-інформаційної діяльності та практична допомога: доставлено літературу за Державною програмою безоплатного поповнення бібліотечних фондів для РЦБС - 480 прим. книг на суму 56585 грн. та окремо для бібліотеки с. Залісся - 150 прим. книг на суму 315 грн. з подарунку видавництва "Грані - Т".

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" висловлює щиру подяку дирекції та колективу Броварської РЦБС за високий професіоналізм, творчість і креативність в роботі та створення відповідних сприятливих умов для роботи комісії під час виїзду.