Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Книги КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» - мозаїка історій про оборону Українських міст

 

«Війна − варварство,

коли нападають на мирного сусіда,

але це освячений борг, коли захищають батьківщину»

Гі Де Мопассан

 

Сьогодні в нашій добірці літератури книги українських авторів та журналістів сьогодення «Мозаїка історій про оборону Українських міст».

У книжці Дар'ї Бура зібрані історії 28 людей, які стояли за Харків та область. Звісно, 28 історій − це не весь Харків і це не єдині люди, що наближали перемогу. Їх значно більше. Саме тому Харків встояв.

У книжці Костянтина Григоренко зібрані розповіді очевидців, інтерв’ю з керівниками місцевих органів, газетні статті, дописи з соцмереж, оголошення − документальні свідчення щоденної боротьби за життя в окупованому місті.

Книга Євгенії Подобна розповідаються історії про оборону міста. Про тих, хто захищав, допомагав, рятував. Та про тих, чиє життя відібрали російські окупанти протягом кінця лютого-березня 2022 року.

 

 

Бура, Дар'я Миколаївна. Місто - герой Харків. 28 історій незламності / Д. М. Бура ; відп. за випуск О. Ю. Задорожна. − Харків : "В-КП "ОРБІТА", 2023. − 352 с. : іл.

Бої за Харків та його околиці тривали від 24 лютого до 11 вересня 2022 року. Після артобстрілів росіяни, прорвавши кордон на пункті пропуску «Гоптівка», пішли у наступ на Харків. Вони були переконані, що у місті їх чекатимуть з любов’ю і радістю. Місто, куди жителі російського Бєлгорода їздили на вихідні за одягом, продуктами та розвагами, не могло не прийняти тих, з ким ще вчора по-братерськи жило і відпочивало. Так думали росіяни. Але окупанти недооцінили готовність армійців до оборони. І ще більше не оцінили цивільне населення, яке не терпітиме примусу до братерства за допомогою важкої зброї. Відстояти Харків і врятувати його від окупації та «русского міра» вдалося завдяки тому, що всі об’єдналися. Харківці билися за своє місто.

 

Григоренко, К. О. Ізюм. Зруйнований, але не скорений : літературно-художнє видання / К. О. Григоренко ; відп. за випуск М. Ш. Фумарова ; фото К. О. Григоренко. − Харків : Фоліо, 2023. − 224 с. : іл.

Автор, професійний журналіст, створив хроніку окупації Ізюму 2022 року. Рядок за рядком розгортається реальна історія міста та його мешканців. Читач дізнається про дії місцевої влади у час воєнного стану, проблеми забезпечення життєдіяльності міста, які почалися з перших днів повномасштабного вторгнення, про трагедії людей. Росіяни не могли захопити Ізюм протягом трьох тижнів, що дало нашим військовим час підготувати фортифікаційні оборонні споруди на Схід і на Південний Схід від міста. Після звільнення Ізюму у вересні 2022 року тут знайшли масові поховання і чисельні катівні, які облаштували окупанти. Близько 80 % житла в місті було зруйновано.

 

Подобна, Є. В. Форпост Охтирка / Є. В. Подобна ; фото А. А. Міхєєв ; відп. за випуск О. Ю. Задорожна. − Харків : "В-КП "ОРБІТА", 2023. − 224 с. : іл.

 

Прорвавши державний кордон на Сумщині на світанку 24 лютого 2022 року, росіяни розраховували швидко взяти під контроль Охтирку та просуватися далі в бік Києва. Але місто прийняло бій, вже в перший день зупинило ворога і стало щитом для багатьох українських міст та сіл. Бої за Охтирку тривали близько місяця. Втративши надію захопити місто, росіяни почали нещадно обстрілювати та бомбардувати його. Але Охтирка відчайдушно захищалась і ані дня не була в окупації.