Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

В любові з піснею і словом

 

Матеріал подано без змін

 

 

В любові з піснею і словом

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

25 серпня 2023 року свій 60-й ювілей святкував Олександр Хмельовський - відомий письменник з Малишкового краю, член НСПУ, автор більше десяти поетичних збірок, багатьох пісень, гімнів сіл і шкіл Обухівського району. Його пісні здобували призові місця на Міжнародних та інших мистецьких   фестивалях. Він також   є автором багатьох рецензій та передмов  до книг молодих поетів України.

Народився Олександр  на Поділлі  25 серпня 1963  р. в мальовничому м. Могилів-Подільський Вінницької області. Закінчив філологічний факультет Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Працював майстром виробничого навчання в Вінницькій  області, слюсарем, оператором котлів та інженером з техніки безпеки Обухівського „Райагротехсервісу”. Довгий час  працював кореспондентом   районної газети „Обухівський край”. Але відомим він став завдяки своїй творчості та наполегливій праці. Саме тут, на нашій Обухівській землі  О.Хмельовський стався як поет, і не тільки тому, що тут вийшла його перша збірка, і що він став членом НСПУ, а скоріше тому, що Олександр відчув: літературна творчість - це його покликання, що йому є що сказати людям,  і що найголовніше, люди хочуть чути його слово. Збірки: „Іду до Слова” (1998), „На древі добра” (1999), „Петрусеві чобітки” (2000), „Жадана злива”, „Надій сполохані вітри” (2003), „Усе по колу” (2009), віршованої  казки „Оленка і папуга” (2009). «Зелен-правда»(2012), «Двері в казку»(2015), збірник пісень «Батькова лоза», книга публіцистики «Час мужності»(2018), книга любовної лірики «Небесна і земна» і інші  написані автором з такою  ніжністю, любов’ю і теплотою, що безповоротно  проганяють  зло, печаль і самоту.

Красиві ліричні поезії  Хмельовського  стали  текстами популярних пісень та романсів. Автор співпрацює з відомими співаками і композиторами, такими, як  заслужені  артисти України: Ліна Прохорова, Катерина Василенко, Олена Хижна, циганський гурт «Ромен» - Юрій та Валентина Коржови,  Юрій Васильківський, Віктор Мензюк. Тісний зв'язок тримає поет і з місцевими співаками і композиторами. Особливо плідно співпрацює  з заслуженим артистом естрадного мистецтва України, композитором і виконавцем,  аранжувальником Вячеславом Приймою. За п’ять років співпраці вони разом написали близько 100 пісень.

В подальших планах поета – видання поетичної книги «Вибране»

До ювілею О.Хмельовського в Обухівській центральній публічній бібліотеці для дорослих оформлено викладка літератури «В любові з піснею і словом», на якій представлені майже всі збірки поета та про ного.

На закінчення хочеться побажати ювіляру  – здоров’я, щастя, натхнення, нових творів, нових збірок, плодотворної співпраці,  творчого довголіття і найшвидшої нашої  Перемоги всім нам і нашій рідній Україні! 

Л.Храпач – завідувачка  Обухівською центральною публічною  бібліотекою

                    для  дорослих Обухівської міської ради