Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Шолом - Алейхему - 165

 

Матеріал подано без змін

 

Шолом - Алейхему - 165

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

2 березня, виповнюється 165 років від дня народження класика єврейської і світової літератури Шолом-Алейхема. Через усю творчість Шолом-Алейхема проходять образи скрипаля і вуличних музикантів. Адже єврейські клейзмери, як і українські троїсті музики передавали біль і радість свого народу. Актор Богдан Ступка, який упродовж 19 років перевтілюється на сцені в єврея Тевьє, (Вистава «Тев’є - молочник») вважає що мова, якою писав Шолом-Алейхем, за своєю мелодикою – українська. Так званий єврейський жаргон – ідиш – письменник перетворив на одну з європейських мов. Глибока людяність, невичерпний гумор, знання національного єврейського характеру, народної мудрості – все це складає образ письменника і людини Шолом-Алейхема, якого і дотепер люблять і шанують в усьому світі.  Справжніє ім’я його – Шолом Нахумович Рабинович. А свій літературний псевдонім він узяв від традиційного єврейського вітання «Шолом-Алейхем», себто «мир вам».

Брат письменника, Вольф Рабинович згадував, що молодий Шолом-Алейхем «виявляв великий інтерес до українського фольклору і української поезії». Сам Шолом-Алейхем розповідав: «Коли я писав свої вірші, я шукав Кобзаря, цю пісню пісень Шевченка. Я ладен був віддати за нього що завгодно і скільки завгодно».45 років життя письменника пов’язані з Україною. Він народився у нинішньому Переяславі-Хмельницькому, а ріс на Полтавщині. Побував у Богуславі, Б.Церкві, Боярці і ще в  багатьох інших містах України. Потім  до 1905 року проживав у Києві, який називав у своїх творах Єгупець. Тут писав свої знамениті твори, і саме звідси виїхав після жахіть єврейського погрому (1905 рік) за кордон. В Україну Шолом-Алейхем так і не повернувся. Проте заповідав, щоб його поховали на батьківщині. Останні роки життя письменник провів у Нью-Йорку. Дуже сумував за Україною і до останнього не покидав надії повернутися на батьківщину. 13 травня 1916 року Шолом-Алейхема не стало. Літератора згубив туберкульоз, який багато років підточував його здоров’я. Письменникові було 57 років. Після смерті Шолом-Алейхем похований у Квінсі (Нью-Йорк) на Старому кладовищі.Символ своєї нації, Шолом-Алейхем став водночас Великим сином України.

Користувачі Обухівської центральної публічної бібліотеки для дорослих  мають змогу ознайомитись з літературними досягненнями письменника, цікавими фактами життєвого шляху та маловідомими рисами характеру переглянувши  викладку – вшанування «Народний письменник Щолом - Алейхем». Кожен зможе побачити та відчути, що творчість Шолом – Алейхема розмаїта й багатогранна, відкрити для себе його майстерність, яка забарвлена українським колоритом. Кожне покоління по-своєму сприймає його героїв і робить свої висновки, тому твори письменника дають поштовх для власних творчих пошуків. Його не можна уявити без України, як не можна уявити й Україну без цього автора. Це є знаком нерозривності життя двох народів — українського та єврейського,— їхньої спільної долі й спільної боротьби за добробут та щастя.

Читаймо і пізнаваймо світ, яким його відтворив класик єврейської літератури, наш співвітчизник Шолом-Алейхем: мир вам!

Л. Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною 

                     бібліотекою для дорослих Обухівської міської ради