Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

До 38-ї річниці Чорнобильської трагедії

 

Матеріал подано без змін

 

До дня Чорнобильської трагедії

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

 Аварія на Чорнобильській АЕС стала одним з  найпохмуріших  символів трагедії, до якої може призвести техногенна катастрофа. Це найбільша  в історії катастрофа в ядерній енергетиці.

38 років тому, у 1986-му, вночі проти 26 квітня,  сталася   аварія на Чорнобильській АЕС. На четвертому енергоблоці станції відбулися два теплові вибухи, які повністю зруйнували реактор, у результаті чого стався радіоактивний викид. На ліквідацію наслідків було кинуто неймовірну кількість людей — близько 600 тисяч ліквідаторів. Навіть після десятків років люди продовжують страждати від  хвороб,  спричинених радіацією.

Вибух на Чорнобильській АЕС став точкою неповернення для багатьох: тих, хто віддав своє здоров’я та життя на ліквідацію його наслідків; тих, хто змушений був залишати рідні домівки і шукати прихистку «на чужині»; тих, хто і досі відчуває на собі згубний вплив «мирного атому». Аварія  завдала непоправної шкоди екології не тільки України , а й країнам  Європи.

З того часу 26 квітня  в Україні щороку вшановують усіх людей, хто загинув чи постраждав від цієї катастрофи, а також шанують ліквідаторів наслідків аварії.

Сьогодні у день скорботної дати схилімо голови перед пам’яттю героїв-рятувальників, медиків, військових, ліквідаторів — всіх хто ціною власного життя і здоров’я рятували світ від радіації. Чорнобильський біль не стихне ніколи, як і вдячність усім ліквідаторам за їхній подвиг. Нехай цей день стане нагадуванням про потребу в безпекових технологіях, відповідальному використанні ресурсів та пам'яті про тих, хто став жертвою недбалості. Нехай такі трагедії ніколи не повторяться!

З метою вшанування загиблих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС  в Обухівській центральній публічній бібліотеці для дорослих оформлено художньо – документальну експозицію «Чорнобиль: минають роки – залишається пам’ять», біля якої проводяться огляди літератури  та бесіди.

Пам'ятаймо про Чорнобильську трагедію!

Л. Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною бібліотекою

                    для дорослих Обухівської міської ради