Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Читайте твори Агати Крісті, читайте детективи!

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» (генеральний директор: М. П. Зніщенко), як обласний науково-методичний, координаційно-консультативний, інформаційний центр з питань бібліотечного обслуговування дитячого і дорослого населення Київської області, в свій час, започаткувала, і наполегливо радила бібліотекам області організувати постійно діючу акцію «Подаруй бібліотеці книгу». Велика, щира подяка всім дарувальникам! Вони дарують цікаві як нові книги, так і книги з власних бібліотек, серед яких трапляються цінні, рідкісні видання, справжні книжкові родзинки, які поповнюють бібліотечні фонди раритетних видань і підвищують вагомість, значущість бібліотек як фондоутримувачів.

Про одне з таких видань, подарованих нашій бібліотеці одним з мешканців житлового масиву «Русанівка», мова в даному матеріалі.

Це - збірка творів всесвітньо відомої видатної англійської письменниці ХХ сторіччя, неперевершеного майстра детективного жанру Агати Крісті. Книга видана російською мовою у м. Києві в 1990 році (в наступному, 2020 році, виповниться 30 років з моменту виходу її до читача). В ній вміщено два романи письменниці - «Смерть у хмарах» («Смерть в облаках») та «Вбити легко» («Убить легко») і два оповідання - «Леді під вуаллю» («Леди под вуалью») та «Випадок з італійським вельможею» («Случай с итальянским вельможей»).

Унікальністю цього видання, крім шедевральних творів письменниці та презентабельного видавничого формату, є те, що воно видане Київським міським осередком Добровільного Товариства книголюбів УРСР та українським російськомовним літературно-художнім журналом «Радуга» (в серії «Библиотека журнала «Радуга») як вагома доброчинна акція, оскільки кошти від реалізації цього видання (наклад: 140 тис. примірників, ціна за один - 4 рублі) повинні були піти на спорудження пам’ятника Тарасу Шевченку в Ленінграді (нині - Петербург) та реконструкцію Будинку Михайла Булгакова у Києві.

Зазначене видання цікаве і вступною статтею про творчість Агати Крісті «Королева детектива» за авторством Наталії Куликової. Вона наводить цікаві факти з біографії письменниці, наприклад: твори А. Крісті були перекладені на 103 мови, що на 14 мов більше, ніж твори У. Шекспіра; крім звання Почесного доктора літератури і посвячення її в лицарське достоїнство, в неї був вищий орден Британії і багато інших нагород та призів на виставках квітів в Девонширі (вона дуже любила їх вирощувати); книги А. Крісті, найчастіше і найбільше з поміж інших, потрапляли до подарункових Різдвяних кошиків, які англійці дарували один одному.

В цій же статті Н. Куликової, стосовно роману «Смерть в облаках», є такі рядки: «… Хотя теперь в небе над Парижем и Лондоном летают «Конкорды», а не «Прометеи», жизненные критерии общества, в котором деньги превыше всего, изменились мало».

Ми всі будуємо і зміцнюємо нашу незалежну державу Україну, дуже прагнемо, щоб вона посіла гідне місце серед провідних країн світу, але українській спільноті, народу треба уважно стежити за тим, щоб наше суспільство не перетворилося на таке, де «… деньги превыше всего».

Читайте твори Агати Крісті, читайте детективи! Це, з усіх сторін, дуже корисна справа!