Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«У королівській книгарні: що та як читали англійські монархи»

Нещодавно працівники відділу організації, зберігання, реставрації і гігієни документального фонду КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» (генеральний директор: М. П. Зніщенко), яка є обласним науково-методичним, координаційно-консультативним центром з питань бібліотечного обслуговування дитячого і дорослого населення Київської області, були присутні на дуже цікавій лекції за темою: «У королівській книгарні: що та як читали англійські монархи». Лекцію, на запрошення ГО «Symbolon. Центр середньовічних та ранньомодерних студій», читав Вадим Чепіженко - викладач кафедри історії стародавнього світу та середніх віків Одеського національного університету ім. Мечникова. Захід відбувався у приміщенні Освітньої асамблеї за адресою: м. Київ, вул. Івана Мазепи, 3-б.

Лекція була дуже цікава. Вона висвітлила такі питання як: жанрове книжкове розмаїття середньовіччя та які книги переважали в королівських книгозбірнях; тогочасна функція книг та їх використання задля репрезентації королівської влади, зокрема в Англії; реконструкція королівської бібліотеки; практики читання в середньовіччі (голосні, публічні, сімейні; інтенсивне читання) та вибір цих практик англійськими королями та багато інших цікавих питань. Наприклад, серед книг англійського короля Річарда ІІ  між політичними трактатами, релігійними творами, лицарськими романами, були і деякі, на той час, унікалькі манускрипти. Це - кулінарні книги, медичні, довідники з геомантії, фізіогноміки та снів. Родзинкою його книгозбірні був один із кулінарних трактатів середньовіччя, що містив 196 рецептів. Його автором був особистий шеф-повар королівської родини. До речі, в цьому трактаті був рецепт свіжозасоленої скумбрії, який так популярний в наші дні серед господинь і практикується в домашніх умовах, та поради фарбування такої риби в золотистий (лушпинням цибулі), або в жовтий (кожура лимону) кольори. Так-що все нове - то добре забуте старе.

А що стосується жанрового і тематичного наповненя «Королівських книгарень» середньовіччя, то сучасні бібліотеки і світу, і України, і Київської області, зокрема, мають багатотисячні книжкові фонди універсального характеру, які повністю відповідають потребам сучасного екстенсивного читання(воно формується на початку ХІХ ст.) і запитам будь-якого, навіть самого вимогливого, читача.

В КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» та бібліотеках Київської області, як і в «Королівських книгарнях», теж є книги і політичної тематики, і лицарські романи, і книги з кулінарії, і з медицини, і, навіть, з езотеричних наук та сонники.

Запрошуємо всіх бажаючих до нашої бібліотеки і бібліотек Київщини! Відчуйте себе в «Королівських книгозбірнях»!