Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до ДНЯ ХУДОЖНИКА УКРАЇНИ

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» запрошує на перегляд книжкової викладки «Невичерпна краса українського живопису».

10 жовтня 2021 року відзначається ДЕНЬ ХУДОЖНИКА УКРАЇНИ. Враховуючи вагомий внесок митців-художників в скарбницю національного мистецтва, це професійне свято, згідно з указом президента (№ 1132/98) від 9 жовтня 1998р., відзначається в Україні щорічно, у другу неділю жовтня.

Серед визначних художників, якими Україна пишається і які достойно представляють нашу країну на світовому рівні, - Архип Куїнджі, Сергій Васильківський, Микола Пимоненко, Тетяна Яблонська, Катерина Білокур, Марія Примаченко, Іван Марчук, Анатолій Криволап, Олександр Ройтбург.

У День художника України доречно згадати цікаві факти про відомих українських художників та їхні шедеври.

  • Після виставки картин Марії Примаченко в Парижі Пабло Пікассо сказав, що якби вона жила у Франції, то однозначно була б відомішою за нього.
  • Катерина Білокур виготовляла пензлики з котячої шерсті і користувалася ними навіть тоді, коли вже була Народною художницею України і мала всі професійні засоби для малювання.
  • Всесвітньовідомий американський митець Енді Воргол, автор знаменитого «Диптиху Мерілін», мав українське походження. Його ім’я при народженні – Андрій Варгола.
  • Художник Іван Марчук увійшов до міжнародного рейтингу «100 геніїв сучасності» у 2007 р., який склали у Британії. У цьому списку він став єдиним українцем.
  • Анатолій Криволап, найуспішніший сучасний художник України. Вартість його картин б'є національні рекорди: у середньому полотна продаються на мистецьких аукціонах по $70 тис.
  • Олександр Ройтбург, один із засновників українського постмодернізму прославляв нашу країну своїми талановитими роботами на художніх виставках по всьому світу, його роботи займають почесне місце в Музеї сучасного мистецтва (Нью-Йорк). «Goodbye Caravaggio» в 2009 році була продана за $ 97,179.

Серед відомих українських ілюстраторів, які талановито творять справжнє мистецтво книги: Владислав Єрко, Кость Лавро, Катерина Штанко, Євгенія Гапчинська, Ігор Баранько.

 

Вітаємо всіх художників з професійним і творчим святом! 

Бажаємо яскравих фарб життя, невичерпного натхнення, успіху, 

визнання і творчої реалізації!