Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Крути: бій за майбутне

 

 

Матеріал подано без змін

 

29 січня Україна вшановує пам'ять Героїв битви під Крутами. Цього року виповнюється 105-та річниця тих трагічних подій, котра для Українського народу стала символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. Саме тоді  юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.         

Бій  під  Крутами  відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині. Добровольчий Студентський Курінь, що складався із 300 юнаків: студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназистів Київських гімназій, відстоюючи право українського народу жити вільно у власній державі, вступили у нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч вояків. Бій тривав лише п’ять годин.  Але сили були нерівні. Нажаль  всі вони загинули.  У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога. Ця затримка дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність. Уже в березні 1918 року після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві.

На вшанування пам’яті перших українських «кіборгів» в Обухівській центральній публічній бібліотеці для дорослих оформлена хроніко – документальна експозиція - «Крути: бій за майбутнє», на якій представлена література про ці історичні події. У читальному залі для відвідувачів бібліотеки відбуваються  бесіди  та огляди книжкової виставки. Читачі мають  змогу ознайомитись з маловідомими фактами історичної боротьби за українську державність, а також побачити світлини учасників тих доленосних подій.

Вшановуємо  пам’ять загиблих під Крутами і  низько схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто віддав своє життя у боротьбі за незалежну Україну. Слава Героям!

Л.Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною 

                     бібліотекою Обухівської міської ради