Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Зустріч присвячена Петру Швецю

 

Матеріал подано без змін

 

Зустріч присвячена Петру Швецю

 (З досвіду роботи Обухівської ЦПБ)

 

3 березня 2023 року, коли письменники всього світу відзначають свій день, - Обухівська територіальна громада, Обухівщина та й Київщина  вшановували життєвий та творчий шлях Петра Швеця, українського поета, редактора видавництва «Український письменник», уродженця села Гусачівки (колись - Обухівського району, в наш час (якщо визначати детальніше) - Обухівської територіальної громади). Захід відбувся в гостинних стінах Григорівського ліцею, активну участь прийняли його учні.

Ініціаторкою, організаторкою та ведучою була Олена Артюшенко (журналістка- краєзнавець). Письменники , присутні на цій творчій зустрічі згадували Петра Швеця, як людину, поета, фахівця, своє знайомство з ним:

Олександр Драндар, Олександр Хмельовський, МихайлоГорловий, ВасильТрубай, Віра Куліш-Гальчинська, Ольга Довгоп`ят, Геннадій Петриченко. (Твори О. Хмельовського та Г. Петриченка представлені в антології «Літературні джерела Київщини»). Серед гостей був молодий але з вагомим творчим доробком Обухівський письменник Генадій Горовий.

Сусідка Петра Швеця Тетяна Федотіївна Василенко (1930 року народження) тепло згадувала поета, якого знала мало не від дня його народження. Як живий свідок вже минулої епохи розповіла багато цікавого (про тодішнє життя зокрема). Висловила сподівання, що село Гусачівка буде мати вулицю імені Петра Швеця, видатного її уродженця.

Пані Юлія (родичка поета) ознайомила присутніх зі своїм нарисом « Я поет з гусачівського яру».

Звучали вірші Петра Швеця, вірші поетів-земляків  присвячені йому, навіть власні вірші юних поетів – учнів Григорівського ліцею. Марія Швиркова, Олександра Островська , учениці ліцею, - ознайомили присутніх зі своїми віршами. Софія Середа представила себе як юну художницю.

Вірші Петра Швеця читали Лідія Харпач (завідувачка Обухівською центральною публічною бібліотекою) та Євгенія Шабала (провідний методист Обухівської ЦПБ).

Юрій Побійгай (директор Обухівського міського будинку культури (м-н «Яблуневий»)виконав улюблений твір Петра Швеця, всесвітньовідомий «Рушничок» (вірші А. Малишка, муз. П. Майбороди).

Лідія Парахоня та Оксана Кур`ян виконали улюблену українську народну пісню поета «Летіла зозуля».

Ще деякий час жителі сіл Григорівки, Гусачівки, Матяшівки , учні ліцею та всі бажаючі зможуть ознайомитися з матеріалами стенду-виставки про творчий  та життєвий шлях Петра Швеця. Стенд-виставка знаходиться в актовому залі Григорівського ліцею, підготувала його Олена Артюшенко.

На завершення мистецької та в дечому- родинної зустрічі юна Олександра Островська прочитала власний вірш пов’язаний з нашим буремним сьогоденням, що символічно «з’єднав» усі покоління. Адже, коли читаєш талановитих митців минулого, знаходиш рядки, що промовляють до нашого часу.

Цікаво, що на таких зустрічах, образ відомої людини вимальовується саме образом людини, що жила, страждала, сподівалася, дружила, любила, як і «пересічна» людина. Від того не стала менш «великою», навпаки – більше зрозумілою, шанованою.

 

      Директор Обухівської ЦПБ

      Л. Левченко

 

Провідний методист 

Обухівської ЦПБ

Є. Шабала