Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Київщина на полотнах академіка живопису Миколи Пимоненка

Київщина завжди була тим місцем, де черпали своє натхнення  письменники, поети, художники. Це земля з багатовіковою  та величною історією, оригінальними віковими традиціями,  мальовничою та дивовижною природою, красивими і талановитими людьми.

Серед митців, які відкрили світу Україну і Київщину у другій половині XIX - початку XX століття був і Микола Корнилович Пимоненко (21.03.1862 - 26.03.1912) – геніальний український художник-живописець, академік живопису Петербурзської академії мистецтв.

Микола Пимоненко народився у передмісті Києва — на Приорці, у сім'ї різьбяра по дереву та власника іконописної майстерні. З 12 років допомагав батьку розписувати сільські церкви на Київщині: розтирав  фарби, ґрунтував дошки, виконував прості орнаменти й уважно придивлявся та вчився.  Саме у Василькові, Боярці, Мотовиловці, Малютянці майбутній академік мистецтв долучався до батькового фаху, який і визначить все його подальше життя в мистецтві. 

З 1875 року М. Пимоненко навчається в Іконописній школі Києво-Печерської лаври, а 1878 року стає учнем Київської рисувальної школи Миколи Мурашка. Вже через рік викладачі дозволяли Миколі Пимоненку самостійно проводити заняття для учнів молодших класів, а у 1880 році юнака визнають найкращим учнем. Під час навчання у рисувальній школі М. Пимоненко був долучений до реставрації стінопису Кирилівської церкви у Києві. За поданням М. Мурашка, на основі екзаменаційних творів, у 1881 році Петербурзька Академія мистецтв заочно присвоїла М. Пимоненку звання вчителя малювання у нижчих загальноосвітніх навчальних закладах.

1882 року Микола Пимоненко успішно здає іспити і вступає до Імператорської академії мистецтв в Петербурзі. Його вчителями стали Іван Рєпін та  Володимир Орловський. А навчався він з легендарними одногрупниками - Михайлом Врубелем, Валентином Сєровим, Сергієм Васильківським. Микола Пимоненко був у числі кращих студентів і на рівні з однокурсником  М. Врубелем отримував медалі за художні роботи. Провчившись в Академії два роки і одержавши за свої роботи дві малі та одну велику срібні медалі, М. Пимоненко, через хворобу був змушений припинити навчання і повернутися до Києва.

У 1884-1900 роках викладає у Київській рисувальній школі Миколи Мурашка, а після її закриття у Київському політехнічному інституті (1900-1912 рр.). Співзасновник і викладач (до 1906) Київського художнього училища. У 1885-1896 рр. Микола Пимоненко учасник розпису Володимирського собору в Києві, за що нагороджений орденом Св. Анни ІІІ ступеня.

Як книжковий графік, Микола Пимоненко створив яскраві ілюстрації до поем «Причинна», «Утоплена», «Русалка», «Черниця-Мар’яна» Тараса Шевченка. Його етюди до Кобзаря для видавців виявилися настільки самодостатніми, що у 1889 р. з’явилися друком окремою книжкою.

Особливе місце в житті і творчості Миколи Пимоненка посідає село Малютянка у Фастівському районі. Тут, ще в юнацькі роки, він допомагав батькові розписувати місцеву церкву, сюди ж повернувся підлікуватися цілющим повітрям після холодного Петербурга. У 1888-1911 рр. художник проводив тут із родиною все літо, обладнавши для творчої роботи  власну майстерню. Малютянка стала для художника невичерпним джерелом натхнення – традиції, побут села підказував теми, а його колоритні мешканці виступали прообразами багатьох полотен митця. У Малютянці Микола Пимоненко створив більше 120 картин, і всі вони були про Україну, про мальовничі краєвиди  Київщини, про звичайних людей, їхні будні і свята. Він малював дітей, які пасуть домашню птицю і худобу, жінок та молодих дівчат, що працюють у полі.  Недаремно головні мотиви  жанрових полотен М. Пимоненка – побачення, святочні ворожіння, ревнощі, весілля, польові роботи, свята, повернення з роботи  і т.п. До найвідоміших робіт належать: «Весілля в Київській губернії», «Великий четвер», «Великодня утреня», «Свати», «Перед грозою», «Брід», «З базару», «Побачення», «У затінку», «Жниця», «Сінокіс» та ін. Одна ранніх робіт художника – «Різдвяні ворожіння», стала першою картиною із життя Малютянки, яка експонувалася на Академічній виставці 1888 року і була високо оцінена арт-критиками та не один місяць відлунювала гучним успіхом.

Створені М. Пимоненком жанрові полотна – художній літопис  життя українського народу, де з етнографічною точністю зображено українські народні звичаї і обряди, їх краса в усіх проявах життя.

 Полотна Миколи Пимоненка часто експонуються на виставках.  Високий мистецький рівень автора і реалістичне спрямування привернули до нього увагу митців і критиків.

 Етапною в творчості Миколи Пимоненка стала картина «Весілля в Київській губернії», яка ознаменувала початок художньої зрілості митця. На експозиції 1891 року в Імператорській академії мистецтв у Санкт-Петербурзі, два полотна – «Весілля в Київській губернії» (1891) і «Ранок Христового Воскресіння» (1891) викликали фурор, а їх автора нагородили медаллю-відзнакою, яку отримували художники за «заслуги у розвитку мистецтва».

Найбільше глядачів на виставці у паризькому салоні Товариства французьких художників зібрала картина М. Пимоненка «Гопак» (1910). Художник був відзначений  Великою золотою медаллю і став  членом Паризької інтернаціональної спілки мистецтв і літератури. Тоді ж музей Лувр і придбав це полотно.

Картина «Вихід з церкви в страсний четвер» була представлена на виставці у Мюнхені і її придбав один з музеїв цього міста. 

Микола Пимоненко здобув визнання далеко за межами України. Його твори з великим успіхом експонувалися в багатьох європейських країнах. Творча спадщина митця, який відкрив Україну і Київщину світові – це понад тисяча робіт, які зберігаються в музейних колекціях не тільки України, але і світу,  у багатьох приватних зібраннях. Значна колекція робіт художника зберігається в Національному художньому музеї України.

На Київщині шанують пам'ять про видатного художника. У 1997 році, було відкрито «Музей Миколи Пимоненка» в селі Малютянка. Меморіальний музей відкрили в будинку, збудованому на місці колишньої майстерні художника. Частину експозиції склали унікальні експонати з родинної колекції, які передав музею правнук художника.

Справдилися слова Іллі Рєпіна, які він присвятив Миколі Пимоненку: «Він був істинним українцем, і не буде забутий своєю батьківщиною за свої правдиві і милі, як Україна картини».