Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Анна Багряна - письменниця з Київщини, яка єднає Україну і країни Балканського півострова

Анна Багряна (справжнє ім’я Ганна Юріївна Багрянцева) знана в Україні та за її межами - поетеса, прозаікня, драматургиня, перекладачка, художниця. Членкиня Національної спілки письменників України (з 2004 р.); Асоціації Українських Письменників (з 2010 р.); Комітету з Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Пантелеймона Куліша. 

Письменниця народилася 24 березня 1981 року в місті Фастові Київської області, у творчій родині літератора, видавця та журналіста Юрія Багрянцева. Дитячі роки пройшли в смт Борова Фастівського району, де вже в 6 років майбутня письменниця почала писати свої перші вірші та казки, а в 14 років займатися художніми перекладами.

Анна Багряна закінчила Інститут філології Київського Національного університету ім. Т. Шевченка. Працювала головним спеціалістом Національної Спілки письменників України з роботи із молодими авторами, головним редактором часопису «Гранословіє». У 2006-2008 рр. – голова Всеукраїнської Ліги українських жінок, у 2006-2009 рр. – секретар ради Національної Спілки письменників України.

Письменниця працює у багатьох літературних жанрах. Вона автор поетичних книг, романів, книг для дітей та низки оповідань і драматичних творів, опублікованих в антологіях, альманахах та літературних часописах.

В творчому доробку Багряної 6 драматичних творів, окремі були поставлені в театрах України, США та Північної Македонії. Найвідоміші – драматична поема «Над Часом», мюзикл «Глорія», трагікомедія «Рододендрон» та психологічна містерія «Є в ангелів – від лукавого».

У співпраці з відомими українськими композиторами А.Багряна написала багато пісень.

Твори Багряної перекладені на 18 мов світу.   Українку Анну Багряну чудово знають та шанують на Балканах, адже вона членкиня Слов’янської літературно-мистецької Академії (Болгарія), Міжнародної Медитеранської Академії (Македонія), Міжнародної літературної Академії «Македонія презент». Понад 30 книжок вийшли друком у перекладах письменниці з болгарської, македонської, польської та інших мов. Переважно це сучасна поезія, проза, драматургія, твори для дітей, публіцистика. Також вона упорядниця та перекладачка антології «Сучасна поезія Республіки Македонії».

Анна - дружина відомого болгарського дипломата, поета, драматурга, перекладача, барда Димитра Христова. Разом вони підготували та видали в Болгарії антологію «Нова українська поезія» (32 сучасні поети), поетичну збірку Василя Слапчука «Крилатий чоловік», збірки інших українських поетів. Письменниця активна учасниця міжнародних поетичних фестивалів: «Поезія сьогодні» (Польща), «Струзькі вечори поезії», «Рацинові зустрічі», «Гераклейські поетичні врочистості (Північна Македонія), «Слов’янські обійми» (Болгарія), «Міжнародні письменницькі зустрічі» (Сербія) та ін.

Після народження донечки Оксани письменниця почала ще і малювати. Її роботи можна побачити не тільки на художніх виставках, а й в книгах, яких уже більше десятка. Це книги як для дітей, так і для дорослих. А за цикл малюнків на тему «Місто» вона отримала Міжнародну нагороду «Арт Фенікс» (Північна Македонія).

Анна Багряна відзначена багатьма почесними міжнародними нагородами: літературного конкурсу СФУЖО ім. Марусі Бек (Канада), Міжнародною україно-німецькою премією ім. О. Гончара; здобула перемогу на конкурсі романів, кіносценаріїв та п’єс «Коронація слова» та на конкурсі видавництва «Смолоскип». На Міжнародному фестивалі поезії «Слов’янські обійми» (Болгарія) отримала нагороду «Срібне летюче перо», лауреатка Міжнародної літературної премії Медитеранської Академії імені братів Міладінових (Північна Македонія), Міжнародної літературної премії «Qiriu i Naimit» (Свіча Наіміта, Північна Македонія – Косово) та отримує відзнаки конкурсу «Коронація слова» за роман «Дошкуляка» і за п’єсу «Навчи мене співати!». А.Багряна отримала літературно-мистецькою премією ім. Пантелеймона Куліша та здобула відзнаку конкурсу «Коронація слова» за роман «Краще так». Міжнародна літературна премія ім. Григорія Сковороди «Сад божественних пісень», спеціальна відзнака літературного конкурсу «Жінка в історії», за серію нарисів «Видатні українки», медаль Українського фонду культури «За вірність заповітам Кобзаря» та багато інших, 

В сьогоднішні трагічні часи повномасштабної російської військової агресії Анна Багряна активно підтримує Україну, виступаючи на різноманітних міжнародних акціях та збираючи кошти на потреби Збройних Сил України та біженців з України. «Вважаю своїм обов’язком воювати у цій війні тією зброєю, яку маю – Словом!», – заявила Анна Багряна. Письменниця ніколи ніколи не забувала, що належить до «красивого, душевного, гордого, сміливого й волелюбного народу», біль за який завжди ятрить її серце.