Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Микола Компанець - видатний художник-ілюстратор з Броварщини

Микола Компанець належить до плеяди видатних уродженців Київщини, які залишили помітний слід в українському мистецтві.

Компанець Микола Іванович (16.04.1939 - 28.09.2018) - український художник-графік, Заслужений діяч мистецтв України (1989), лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка (2015), член Національної спілки художників України (1971), лауреат літературної премії ім. Миколи Трублаїні.

Родом Микола Іванович з села Рудня Броварського району Київської області. З раннього дитинства його великим захоплення було малювання. Він мріяв стати художником. Навчався у Київській середній художній школі ім. Т. Г. Шевченка потім факультет графічних мистецтв Київського державного художнього інституту. Його педагогами були видатні українські художники:  Георгій Якутович і Григорій Гавриленко.

По закінченні  художнього інституту Микола Компанець працює художнім редактором  дитячого журналу «Барвінок», столичних видавництв «Дніпро» і «Веселка». З 1983 року Микола Компанець  викладає у Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури, з 1993 – керівник навчально-творчої майстерні вільної графіки, професор академії. Жанрова палітра художника Миколи Компанця велика і розмаїта. Графічною класикою стали його цикли ілюстрацій до творів письменників української літератури: І.Котляревського «Наталка Полтавка», поезій Т.Шевченка, збірки повістей Г.Квітки-Основ’яненка, Л.Мартовича «Забобон», І.Нечуя-Левицького «Бурлачка», «Баба Палажка та баба Параска», М.Стельмаха  «Гуси-лебеді летять» та ін. Особливе місце в творчості митця посідає Микола Гоголь. Ілюстрації до літературних шедеврів Миколи Гоголя стали помітним явищем у вітчизняному образотворчому мистецтві. 

Крім шедеврів книжкової графіки Микола Компанець створив і серію  станкових живописних творів із циклу «Земля батьків моїх». Мистецькою глибиною і довершеністю, душевністю ці роботи викликають щемливу ностальгію за  рідним краєм, вони пронизані особливою любов’ю художника до землі своїх батьків, свого дитинства, до вікової мудрості українського народу. В 2015 році Микола Компанець, за серію графічних творів «Земля батьків моїх» та ілюстрації до творів Миколи Гоголя, був відзначений Національною премією України імені Тараса Шевченка. 

Твори Миколи Компанця  яскраве художнє явище в сучасному українському образотворчому мистецтві. Картини митця зберігаються в Національному художньому музеї України, Черкаському художньому музеї, Ізмаїльській картинній галереї, музеї Тараса Шевченка в Канаді.