Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Краєзнавча література КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» – «Були над Дніпром Трахтемирів і Монастирок. Документи, спогади, світлини»

 

Сьогодні наша краєзнавча література присвячена книзі відомого на Переяславщині журналіста та краєзнавця Миколи Михняка - «Були над Дніпром Трахтемирів і Монастирок.

 

Михняк, М. К. Були над Дніпром Трахтемирів і Монастирок: документи, спогади, світлини / Микола Кононович Михняк ; ред. І. І. Доброскок, О. В. Колибенко. Київ : Український пріоритет, 2020. 576 с., іл. (Затоплені села Переяславщини)

 «Були над Дніпром Трахтемирів і Монастирок. Документи, спогади, світлини» – це третє науково-популярне видання серії «Затоплені села Переяславщини».

Дослідження в книзі проведене на основі архівних джерел, спогадів та численних світлин познайомить із життям протягом кількох століть аж до самого відселення внаслідок будівництва Канівської ГЕС наддніпрянського села Трахтемирів та хутора Монастирок, які до 1970 року належали до Переяслав-Хмельницького району Київської області. Територія цих поселень є унікальною як у природному, так і в історичному плані.

Видання є спробою автора узагальнити відомі факти і зосередитися на висвітлені маловідомих сторінок історії Трахтемирівського півострова, зокрема розповідаючи про родини трахтемирівців і монастирців, які проживали на Правобережжі на час відселення.