Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Міцна сім’я – міцна держава

 

МІЦНА СІМ’Я – МІЦНА ДЕРЖАВА: Міжнародного дня сім’ї

(З досвіду роботи КЗ БРР «Броварська РЦБС» Київської області)

Кілька років тому в Україні з’явилося два нових свята – День матері та Міжнародний день сім’ї. Мамине свято відзначається у другу неділю травня, а День сім’ї – 15 травня. Зазвичай це гарні, погожі дні. Розквітає природа: від пахощів та пташиного співу бринить свіже, прозоре, наповнене ніжністю і красою, повітря. Хлопці та дівчата починають шукати собі пару, молоді мами допомагають діточкам пізнавати красу та велич природи, люди поважного віку виходять погрітися під теплим сонячним промінням.

Усі ми знаємо, що родина, сім’я – це найдорожче, що є у людини. Міцна сім’я – міцна держава - говорить народна мудрість. А наша рідна Україна – це земля наших предків, наших батьків, нас з Вами. Тут усе близьке кожному з нас: і червона калина, і мальви, і верби, і тополі. А ще – дідусь і бабуся, мама і тато, братики і сестрички. Сім’я, родина. А ще – пам’ять поколінь, історія роду, звичаї та обряди, які ми повинні шанувати.

Цього травневого сонячного дня до Требухівської сільської бібліотеки-філії №8 Броварської РЦБС Київської області завітали 28 читачів-учнів першого класу разом з учителькою С.В.Бабич. Діти прийшли на захід, присвячений Міжнародному дню сім’ї. А ще - познайомитися  з сільською книгозбірнею і стати її користувачами.

Завідуюча бібліотекою Галина Лисенко показала учням краєзнавчий куточок, розповіла про давні предмети побуту, якими користувалися наші предки, показала вироби, виготовлені вмілими руками народних митців. Потім дітей запросили до читальної зали і бібліотекар Надія Кольцова почала свою розповідь про травневі свята: День матері, Міжнародний день сім’ї.

Як могутня ріка бере силу з маленьких джерел, так і Україна збагачується нашими сім’ями, родинами, дружними, працьовитими, щасливими. А щоб роду не було переводу, він має жити багато-багато років і плекати своє коріння, бо «без коріння саду не цвісти».

Чимало професій є на світі і всі вони потрібні, але найголовніша посада – бути порядним сім’янином. І немає більш необхідної, як батьківство. Цього треба вчитись. І ми, старші, одержуємо найбільшу насолоду, коли наші діти кажуть нам голосно: «Люблю свою маму!», «Люблю свого татка!».

Сім’я – це джерело, водами якого живиться повноводна ріка нашої держави. Хочеться, щоб ця ріка завжди була глибокою і широкою, аби велика наша українська родина була щасливою, щоб діти завжди впевнено ступали на батьківський поріг, часто навідувались до свого села чи міста, де колись народились.

Дуже важливо, щоб діти розпитували своїх батьків та дідусів з бабусями про їхнє дитинство, адже воно у них також було, і були також свої дитячі проблеми. А ми, дорослі , повинні ділитися спогадами зі свого дитинства і розповідати про попередні покоління своєї родини – про дерево роду.

Надія Тимофіївна розповіла дітям про дерево свого роду, про сімейні цінності і традиції, про Берегиню роду – маму. В сім’ї Кольцових облаштовано так звану світлицю, в якій зберігаються предмети побуту та різні вироби предків, особливо вишиті рушники, картини, серветки, килими, домоткані полотно і доріжки. Виготовлено символічне дерево роду, описано історію предків з 1860 року по даний час.

Поетеса Надія Кольцова прочитала дітям власні вірші: «Колихає ненька немовля», «Приснилось,мамо», «Де батькова вишня росте», «Дерево роду», «Люблю Україну», закликала малечу шанувати та любити свою родину, своє село та нашу Україну, завжди бути вдячними батькам за те, що дали їм життя, що їх доглядають і виховують.

Потім завідуюча бібліотекою Г.Лисенко запропонувала школярам записатися до бібліотеки, щоб стати її користувачами. 15 травня число читачів Требухівської книгозбірні збільшилося на 28. Цікавих вам книг та публікацій, дорогі діти! Не забувайте, що книга – це джерело знань, а вони Вам дуже потрібні.

Спілкування закінчилося фотосесією бібліотекарів з малечею. Вчителька Світлана Василівна подякувала працівникам книгозбірні за цікавий захід, а діти одержали в подарунок солодощі.  

Надія Кольцова,

бібліотекар бібліотеки-філії №8

КЗ БРР «Броварська РЦБС»