Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

У бібліотеці-філії №10 КЗ БМР Білоцерківська міська ЦБС ім. П.Красножона відбувся онлайн-конкурс читців поезії М.Вінграновського «Маєстат слова»

 

Матеріал поданий без змін

 

 

У бібліотеці-філії №10 КЗ БМР Білоцерківська міська ЦБС ім. П.Красножона відбувся онлайн-конкурс читців поезії М.Вінграновського «Маєстат слова»

 

 

Звучить поезія Маестро, або карантин творчості не перешкода

 

(Із досвіду роботи КЗ БМР Білоцерківська міська ЦБС ім. П.Красножона) 

 

Кожного року в кінці травня в бібліотеці-філії №10 збиралися шанувальники творчості лауреата Національної премії ім. Т.Г. Шевченка, поета, письменника, кінорежисера, актора Миколи Степановича Вінграновського для участі у конкурсі «Маєстат слова», щоб у чесній та безкомпромісній боротьбі виявити найкращого з декламаторів творів величного Маестро.

Та весна 2020 внесла в життя свої корективи – КАРАНТИН. Чи відбудеться конкурс? – це питання виникало і хвилювало однаково всіх – і майбутніх конкурсантів і особливо нас, організаторів. Ми не могли, і не мали права відмовитися від проведення конкурсу… І він відбувся!!! – у форматі онлайн. Учасників було – 21.

Для визначення переможців в бібліотеці зібралися члени журі: голова – Ольга Болховітіна – режисер, сценарист, завідуюча театральним відділенням школи мистецтв №3; Валерій Войтов – актор Київського академічного обласного музично-драматичного театру ім. П. Саксаганського, лауреат міської молодіжної літературно-мистецької премії ім. М. Вінграновського, лауреат стипендії Президента України 2019 року; Христина Галицька – актриса театру ім. П. Саксаганського, переможець Всеукраїнських конкурсів читців творів Т. Шевченка і Л. Українки; Анжеліка Кисліцина – актриса театру ім. П. Саксаганського (судила онлайн); Тетяна Савенко – читачка бібліотеки-філії, шанувальниця творчості М. Вінграновського.

На екрані один за одним з'являлися конкурсанти, у виконанні яких поезія Вінграновського звучала ніжно, натхненно та піднесено. А найменші Марічка Бориско та Соломійка Сесьомко зачарували дитячою безпосередністю виконання, за що отримали спеціальні подарунки. Члени журі знаходилися на безпечній відстані один від одного, і мені було дуже цікаво спостерігати за їхньою реакцією на виступи: як вони одночасно розпочинали аплодувати, захоплено переглядалися, підходили до екрана, щоб краще було чути… Можливо саме тому, без вагань і довгих обговорень були визначені переможці та оголошені членами журі у відеозверненні.

У молодшій віковій категорії перемогли:

1 місце – Катерина Сергієнко

2 місце – Варвара Середа 

3 місце – Матвій Клименко 

Серед старших конкурсантів перемогу святкували:

1 місце – Анастасія Герасько

2 місце – Віталій Кулинич

3 місце – Анастасія Чернух та Анна Панько

«Я дві пори в тобі люблю…» – неперевершене прочитання цього вірша Вікторією Діхтяренко викликало «бурю емоцій», і тому журі одноголосно визнало її переможницею конкурсу.

Завдяки «вподобайкам» приз глядацьких симпатій дістався юному, але дуже талановитому Олександру Федаку.

Насолоду отримали усі присутні і від відеопоезії «Така, як всі» у виконанні бібліотекарки Жанни Харченко, на жаль цей виступ був поза конкурсом.

Всі призери і учасники отримали дипломи, призи і подарунки від відділу культури і туризму  Білоцерківської міської ради та давнього друга бібліотеки Тетяни Савенко

Конкурс завершився. У такому форматі ми його проводили вперше. Дякуємо всім, хто долучився. Але так хочеться дивитися прямо в очі конкурсантам, переживати разом з ними кожен їхній рух, кожне їхнє слово… Дай Бог, щоб так і було, а ми готуємось до наступних зустрічей.

 

Ганна Нагорна,

 зав. філіалом №10 КЗ БМР Білоцерківська 

міська ЦБС ім. П.Красножона, Київська обл.