Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Літературно–поетична композиція «Шляхами Григорія Сковороди»

 

Матеріал поданий без змін

 

ШЛЯХАМИ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ

/до 300-річчя від дня народження/

 

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

Вербовий  шлях, кленовий  посох...

Перепочинок  де-не-де. 

Мудрець, замріяний  філософ

До дальніх правнуків іде.

 

 

 

Цього року (3 грудня) виповнюється триста років з дня народження Григорія Савича Сковороди (1722 – 1794) – визначного українського мислителя, письменника, барокового лірика, педагога, музиканта. Григорій Сковорода був  всебічно обдарованою людиною – знавцем античності й середньовіччя, володів багатьма мовами – латинською, старогрецькою, староєврейською, російською, польською, німецькою. У його творах відобразилися світогляд, жива душа українського народу. Епоха Г. Сковороди – це часи правління Єлизавети I та Катерини II; піднесення Києво-Могилянської академії, початку Великої Французької революції, ліквідації Запорізької Січі. Він сучасник Баха,  Гете,  Канта,  Вольтера,  Руссо, Дідро, Ломоносова. На розвиток і формування світогляду Григорія Сковороди впливали тогочасна історична епоха і атмосфера, що в ній панувала, думки інших видатних мислителів, загальні суспільні ідеї та потреби народу.

Сковорода присвятив все своє життя розвитку та поширенню своєї етичної філософії; став не лише основоположником новітньої української, а й світової філософії, що базувалася на міцному фундаменті Святого Письма та ідей мислителів давнини. Всі  принади   світу не спокусили  його. Своїх поглядів, свого душевного спокою, обраної  ним "статі" мандрівного філософа  й учителя, співця  й оповідача народного  він не проміняв на увагу "неситих”. Ще за життя Сковорода мав  цінителя, який  знаходив для нього  слова  шани і любові. Цінитель  цей - народ... Ми  і зараз вшановуємо  філософа-гуманіста, письменника-демократа  Григорія  Сковороду, бо  незважаючи  на  віддаль  віків, він  промовляє  до своїх  нащадків, як наш сучасник,  засуджуючи   віджиле, вітаючи   нове, стверджуючи хвалу праці  як джерелу   радості, щастя …

Григорій Сковорода залишив нам багато оригінальних висловів, які містять глибоку й узагальнену думку: про істину та справедливість, про працю, щастя та нещастя, життя і смерть, швидкоплинний час, світ і темряву, тлінне й вічне, внутрішній світ людини. Слово Сковороди звучить як струни арфи, що їх торкнулася рука правдивого маестро. Майже все, що хвилювало мандрівного філософа, хвилює і нас сьогодні не в меншій мірі. Кожна епоха повинна братися за це завдання – вчитися читати і відчувати наново ці «давні істини», дозволити текстам промовляти до нас.

До 300-річчя від дня народження великого філософа в Обухівській центральній публічній бібліотеці оформлено розгорнуту книжкову виставку «Український Сократ», на якій представлена література про життя і діяльність Григорія Сковороди та його твори. Готується до проведення літературно – поетична композиція «Шляхами Григорія Сковороди», яка буде проведена 8 грудня 2022 року об 11 годині в читальному залі бібліотеки. Біля книжкової виставки проводяться бесіди та огляди літератури. Тож запрошуємо до бібліотеки!

Л.Храпач ,

завідуюча Обухівською центральною

публічною бібліотекою для дорослих

Обухівської міської ради