Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

До Дня захисників і захисниць України

 

Матеріал подано без змін

 

До Дня захисників і захисниць України

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

 14 жовтня– величний і багатий на свята день. Щороку у жовтні українці вшановують захисників України, які вже дев'ятий рік дають відсіч російській агресії. Для нас, українців, це свято християнське і національне, воно символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу. Повністю свято називається День захисників і захисниць України. У воєнний час це безсумнівно найважливіше світське свято в році, адже тільки завдяки військовим, медикам і волонтерам ми зберегли свою незалежність.

З початку свого існування Україна змушена була боротися із зовнішніми та внутрішніми ворогами за свою територію та незалежність. Починаючи з Київської Русі і аж до сьогодні,  українцям доводиться  зі зброєю в руках відстоювати свою землю. Наша історія –  це історія мужнього народу,  що віками боровся за свою волю і вільне щасливе майбутнє. 

У 2023 році День захисника України перенесли на 1 жовтня за указом президента Володимира Зеленського. Все через реформу церковного календаря. З 1 вересня ПЦУ переходить на новоюліанський церковний календар, в якому всі свята відзначаються на 13 днів раніше. Наприклад, Покрова Пресвятої Богородиці замість 14 жовтня святкуватиметься 1 жовтня. А разом з нею переноситься і дата Дня захисників і захисниць України і День українського козацтва.

До цього свята  в Обухівській центральній публічній бібліотеці розгорнуто хроніко – документальну експозицію «Нація нескорених: від козацтва до сьогодення», біля якої проводяться огляди літератури та екскурси в  минуле. 

На виставці представлена література про визвольну боротьбу українського народу в різні періоди існування, а також про сучасну  російсько – українську війну. Сьогодні, в період повномасштабної війни, наші мужні воїни -  гідні нащадки наших предків, виборюють кожен клаптик нашої держави, захищають  наші кордони! Тримаємось. Працюємо. Єднаємось. Тільки так ми подолаємо ворога!

Щиро, від усього серця вітаємо наших захисників і захисниць  зі святом!  Насправді - небагато в нас таких важливих дат, як день тих, чия професія – захищати Батьківщину. Ми переможемо!

Слава Героям! Слава ЗСУ!

Л. Храпач – завідувачка  Обухівською центральною публічною  бібліотекою

                    для  дорослих Обухівської міської ради