Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Білоцерківські Гаї

 

Матеріал подано без змін

 

Білоцерківські Гаї

(З досвіду роботи КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П. Красножона)

 

Цими словами – «білоцерківські Гаї» творча письменницька родина Анатолія та Галини Гай інколи підписувала свої листи друзям. Під такою ж назвою у бібліотеці-філії №5 Комунального закладу Білоцерківської міської ради Білоцерківська централізована бібліотечна система ім. П.Красножона 19 жовтня відбувся День бібліографії, щоб вшанувати їхню світлу пам’ять. 

Життя цих творчих натхненних людей сповнене багатьма цікавими зустрічами та вагомими здобутками. Члени Національної спілки письменників України, лауреати численних конкурсів, літературних та літературно-мистецьких премій, видавці, упорядники, редактори та громадські діячі, автори багатьох художніх і документальних книжок – вони внесли вагомий вклад у літературну скарбницю і громадське життя нашого міста. Їхні твори – унікальні, добрі, талановиті, мудрі – це не просто книги, а стан душі, неспокій і свято Духу над банальною прозою буття. Але при цьому вони не повторювалися в темах і жанрах, кожен був особистістю, що вирізнялася власним творчим почерком. Як дві половинки одного цілого, подружжя Гаїв гармонійно доповнювали одне одного, хоча були різними за вдачею: невгамовний, сильний духом борця Анатолій Іванович і красива мудра, натхненна, з чутливим і вразливим серцем Галина Семенівна. І завжди міцним підґрунтям їхньої творчої і життєвої долі були завзятість, сміливість, любов до українського слова. Про все це користувачі бібліотеки довідалися з майстерно окресленого літературного портрета, підготовленого бібліотечними фахівцями.

Багатий та різноманітний літературний доробок митців був представлений на книжковій виставці «Творчий ужинок білоцерківських Гаїв», при оформленні якої та під час ознайомлення читачів з її наповненням, була використана інформаційна тека «Письменники-краяни».

Бібліографічно-книгознавчий блок експозиції доповнила інформаційна полиця краєзнавчих бібліографічних посібників, літературознавчих дайджестів, які прямо чи дотично стосуються творчості і життєвого шляху письменників.

Корисним та пізнавальним для учасників заходу стала презентація біобібліографічного покажчика «Набуток зрілого таланту», присвяченого життю та творчості Анатолія та Галини Гай, виданого відділом методичної та бібліографічної роботи Білоцерківської ЦБС. В ньому міститься інформація про твори письменників, біографічні матеріали, публіцистичні публікації, журналістську діяльність Анатолія Гая, публіцистичні публікації, у т. ч. статті про АТО та ООС на сході України, матеріали з домашнього архіву Гаїв.

Осягнути глибинну сутність творчості прославлених земляків допомогли літературні читання поезій Галини Семенівни та уривків з книг Анатолія Івановича. Емоційні, чуттєві, глибокі, вони спонукали до роздумів про покликання і талант, про скороминущість земного життя, про ранимість душ людей творчих, талановитих, непересічних. 

Захід, який відбувся у бібліотеці, став важливим приводом для того, щоб перегорнути ще раз сторінки книг Гаїв, розкрити майстерність таланту, осягнути їхній Всесвіт. Митець живе доти, доки живуть його твори. Білоцерківських Гаїв пам’ятатимуть читачі, друзі, колеги по перу і дорога їхньому серцю білоцерківська земля.

Наталя Семененко,

пр. бібліограф бібліотеки-філії №5 Кз БМР Білоцерківська ЦБС ім. П.Красножона,

Київська обл.