Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

До дня визволенння України від фашистських загарбників

 

Матеріал подано без змін

 

До дня визволенння України від фашистських загарбників

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

Щорічно 28 жовтня наш народ відзначає День визволення України від фашистських загарбників. У цей день традиційно ми  вшановуємо пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України. Минуло вже 79 років, але й донині не вщухає біль людських втрат у тій жахливій війні. У далекому 1944-му наші діди-прадіди ціною власного життя завоювали нам мирне небо і щасливе життя. Друга світова війна принесла з собою таку безліч трагедій, віроломства і зруйнованих доль, що до цих пір все людство із сумом і гіркотою згадує про ті далекі події, які торкнулися практично всіх на нашій спільній землі. Не можна висловити те, що відчували наші батьки і діди, матері і бабусі, на очах яких відбувався весь жах однієї з найкривавіших воєн на нашій планеті. Не можна висловити, але ми і не маємо права забути те, що розповідали нам свідки, які так чи інакше брали участь в цьому. На жаль, маючи пам’ятні уроки історії, ми не змогли його зберегти, через що внуки-правнуки росіян, які допомагали звільняти Україну в ті часи, нині стали загарбниками.

Тому сьогодні ми відзначаємо цю дату у  дні страшних, тривожних, воєнних дій на нашій рідній землі. Нам на власні очі довелося побачити, що таке війна, що таке відчуття дикого болю в душі, коли здригається рідна земля, спалахують домівки та гинуть мирні жителі, коли горе і розпач наповнюють серце кожного українця, коли всі думки, сподівання, надії та мрії тільки про мир і перемогу України. Тим більше ми розуміємо значення і цінність слова «мир».

Низько вклоняємося й висловлюємо слова глибокої вдячності всім ветеранам, учасникам Другої світової війни, партизанам. Уславлюємо тих, хто в тилу самовідданою працею наближав розгром ворога, і складаємо глибоку пошану солдатським вдовам, дітям війни, які допомагали піднімати Україну з руїн.

Ми ніколи не забудемо про цю сторінку історії, про неймовірно страшну ціну, яку заплатив наш народ за право бути вільним.    Сьогодні, на жаль, наша Держава знов у вогні. Захищаючи рідну землю, і сьогодні гинуть найкращі сини нашого народу – за незалежність, цілісність і щастя своєї Вітчизни.  Але ми віримо в Збройні Сили України, віримо в перемогу і в те що у нас попереду новий День визволення!

Вічна пам’ять Героям минулого та сьогодення! Вічна пам’ять усім, хто віддав життя за Україну! Слава полеглим Героям!

З нагоди цієї пам’ятної дати  в Обухівській центральній публічній бібліотеці для дорослих оформлено викладку літератури «Шляхами болю й перемог» біля якої проводяться інформаційні бесіди та перегляди літератури.

Пам’ять про подвиги наших батьків, дідів, братів і сестер та вдячність за життя на вільній землі не мають історичного терміну давності – вони вічні.Щоранку ми починаємо день молитвою і хвилиною мовчання за загиблими. У нашій молитві та хвилині пам’яті герої як тієї далекої війни, так і герої сьогодення.   Слава Україні!

Л. Храпач

завідувачка Обухівською центральною публічною  бібліотекою

                    для дорослих Обухівської міської ради