Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

А.М. Овсієнку - 100 років

 

Матеріал подано без змін

 

А.М. Овсієнку - 100 років

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

24 лютого - ще одна страшна трагічна дата в нашій історії. Проте 100 років тому народилася дуже світла людина, що палко любила Україну, дві свої «маленькі батьківщини» (Полісся - де народився та Обухівщину, в якій прожив майже усе своє життя) Адам Михайлович ОВСІЄНКО.

Це видатний вчитель, поет, більш відомий як журналіст, краєзнавець, який «відкрив» багато цікавих сторінок історії Обухівщини, що складалася з життя відомих та пересічних постатей.

23 лютого 2024 року в Обухівській центральній публічній бібліотеці відбувся вечір – спогад присвячений цій видатній людині «Його з повагою учителем всі зовуть». На вечорі звучав голос поета, його незабутні вірші, катрени. Своїми світлими спогадами про Адама Михайловича поділилися відомі письменники, журналісти, хто знав і працював разом з письменником.

Сценарій - Лідії ХРАПАЧ (завідувачка Обухівської ЦПБ для дорослих);

Ведуча - Лідія ХРАПАЧ;

Вірші читали:

Лариса СЬОМКА (бібліотекар 1 категорії Обухівської ЦПБ);

Тетяна ПОШТАР (бібліотекар 1 категорії Обухівської ЦПБ);

Євгенія ШАБАЛА (провідний методист Обухівської ЦПБ);

Технічна допомога - Сергій РУДИК (начальник господарської групи Обухівського міського відділу культури).

Серед гостей: користувачі - Катерина ТОМЧУК; Олександр ШТОФЕЛЬ;

Творчі особистості Обухівщини, зокрема:

Олександр РЕВА; Юрій САДОВСЬКИЙ; Олександр АРТЮШЕНКО, Олена АРТЮШЕНКО; Василь ТРУБАЙ, Микола РЯБОШАПКА, Ольга ДОВГОП'ЯТ, Олександр ХМЕЛЬОВСЬКИЙ.

Олександр АРТЮШЕНКО розповів про свої враження від знайомства з журналістською діяльністю Адама Михайловича, з ним особисто, з його родиною;

Юрій САДОВСЬКИЙ має книгу Адама ОВСІЄНКА, з дарчим підписом автора, де висловлюється повага до поета-барда. Він заспівав власну чудову пісню-присвяту творчим землякам «Згадаю дім...»

Ольга ДОВГОП'ЯТ згадала як прийшла до редакції районної газети, яку очолював Адама Михайлович ще школяркою. Там зустріла видатних письменників Обухівщини, вже тоді почала друкуватися в районній газеті.

Олена АРТЮШЕНКО була нештатним кореспондентом в районній газеті. Адам Михайлович подарував їй краєзнавчу підбірку газетних статей, яку вона вирішила подарувати Обухівській центральній публічній бібліотеці. Олена Василівна зазначила, що саме Адам Михайлович ОВСІЄНКО об'єднав спостереження краєзнавців Обухівщини, творчо та науково виклав їх на сторінках газети «Обухівський край», зокрема. Мав Адам Михайлович псевдонім «Панько Друшляк», за яким міг висловити «гостру» думку. Також відкив дуже цікаві сторінки з історії нашого краю, що стосуються постаті Отамана ЗЕЛЕНОГО, М. Бердяєва, С. Бердяєва, Г. Косинки, Б. Корнілова. Допоміг Олені Василівні написати книгу про видатних жінок Обухівщини, серед яких багато «простих», не відомих світові.

Микола РЯБОШАПКА написав музику на вірш А. ОВСІЄНКА. Пісню «Дівоча» гості заходу прослухали (у запису) у виконанні гурту «Вербиченька» (Обухівський міський будинок культури; мікрорайон Яблуневий). Відзначив також виняткове почуття гумору Адама Михайловича.

Василь ТРУБАЙ який сприяв тому, щоб твори Адама Михайловича ОВСІЄНКА вийшли друком , про Адама ОВСІЄНКА: «Недооціненний, один з багатьох». Василь Трубай зазначав також, що Адам Михайлович заповідав йому цілу бібліотеку своїх рукописів, які на жаль не вдалося зберегти та надрукувати.

З катрена А.ОВСІЄНКА «...внесіть мене в енциклопедію, хоча б в один останній додатковий том» вислів з гумором та легким сумом.

Олександр РЕВА та Олександр ХМЕЛЬОВСЬКИЙ присвятили Адаму ОВСІЄНКУ власні вірші з думкою «...він друг і вчитель водночас».

Завдяки краєзнавчий роботі та новим технологіям - присутні змогли почути голос Адама Михайловича ОВСІЄНКА. Світла пам'ять про А.М. Овсієнка завжди буде в наших серцях!

Є. Шабала – провідний методист

Обухівської центральної публічної бібліотеки