Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Галина Невінчана і її історичні романи

 

Матеріал подано без змін

 

Галина Невінчана і її історичні романи

(З досвіду роботи бібліотек КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П. Красножона)

 

Без письменників та поетів, які відкривають уявні світи, наш кругозір був би набагато біднішим. Внесок авторів у культурну спадщину людства настільки цінний, що їм присвятили окремий день письменника, який відзначається щороку 3 березня. 

З нагоди свята працівники бібліотеки-філії №6 організували та провели літературно-творчу зустріч Галини Невінчаної – художниці, журналістки, письменниці, авторки 8 книг, членкині  Національної Спілки письменників України з учнями 9-х класів Білоцерківської гімназії-початкової школи  №21.

Галина Невінчана походить з родини німців, має польське і українське коріння. Народилась у родині колишніх в’язнів ГУЛАГу. Маючи батька інженера-будівельника за фахом і художника за покликанням, змалечку долучилася до малювання і не розлучається з олівцями і пензлями й дотепер. Як згадує пані Галина, її улюбленою іграшкою був ковпачок із ручки. Граючись, вона вставляла в нього свій палець, який постійно мав синій колір. Вже тоді батько пророкував: «Росте майбутня письменниця». Збулись пророчі слова: і маленька Галинка –  вже знана письменниця, твори якої хочеться читати і перечитувати. 

Розповідаючи про свій творчий шлях, легко і доступно,  Галина Вікторівна зачарувала присутніх. Увазі дев’ятикласників була представлена книга «Амури і конкури», в якій розповідається про сповнену романтичних пригод молодість дідуся авторки. На написання історичного роману надихнули нотатки дідуся, які несподівано потрапили до рук пані Галини. Події роману переносять читача в першу чверть минулого сторіччя, заставляють усвідомлювати їхню трагічність та жахливі наслідки.

Більш детально пані Галина переповіла драму своєї родини, описану у історичній драмі  «Зерна і жорна, написаній в жанрі класичної епічної прози  і присвяченій непростій долі  батьків авторки. В основу твору покладено реальні факти. Герої оповіді – військовий інженер і студентка медичного технікуму, які стають жертвами існуючого режиму. За колючим дротом таборів ГУЛАГу розцвітає кохання, яке має пройти жорстокі випробовування. Та навіть у пеклі люди плекають надію, бо вона, як відомо, вмирає останньою. Спілкуючись із присутніми, Галина Вікторівна зуміла заінтригувати їх, спонукаючи до прочитання презентованих книг.

Особливістю видання книг є те, що ілюстрації і дизайн обкладинок зроблено пані Галиною. Це є доказом поєднання таланту письменниці і художниці.

Завершальним акордом зустрічі став перегляд слайдів серії картин під назвою «Депортація», присвячених матері пані Галини, а також сотням етнічних німців, які стали жертвами сталінського режиму. Тоді комуністи розлучали сім’ї, відриваючи дітей від батьків, табірне начальство й кримінальники ґвалтували жінок в бараках, «вертухаї» розстрілювали тих, хто кидався на допомогу чи намагався втекти з табору. Ці трагічні події не лише зафіксовані на полотні, а й описані Галиною Невінчаною в романі «Зерна і жорна».

Година зустрічі минула непомітно. Але ця напрочуд тепла і приємна зустріч надовго запам’ятається всім учасникам заходу. На згадку про зустріч авторка подарувала свої книги шкільній бібліотеці та філії №6. Тож у тих, хто бажає краще знати історію України та познайомитись з її трагічними сторінками, є можливість здійснити своє бажання.

 

Надія Гаврилова

зав. бібліотекою-філією

№6 КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П.Красножона

Київська обл.